Tusen tack till er som ger mig positiv feedback på mina inlägg om min jakt mot en amerikansk sjuksköterskelegitimation! Inte anade jag att ni var så många som gick i samma tankar som jag. Jag blir verkligen GLAD när ni skriver till mig – fortsätt med det! Jag försöker att svara på alla mail och alla frågor för det tycker jag bara är roligt. Ni ska veta att era mail och era kommentarer peppar också mig att fortsätta gräva i den amerikanska byråkratin. Ibland känns det så jobbigt och allt känns som att det går hopplöst långsamt men så trillar det in ett mail från ER och så återfår jag motivationen igen. Tack för det!

Jag har skrivet en sida om hur min plan är att gå till väga för att skaffa mig denna sjuksköterskelegitimation, denna har jag plan om att uppdatera fortlöpande med aktuell information. För att komma till sidan klickar ni på Amerikansk sjuksköterskelegitimation uppe på den översta menyraden. Hoppas sidan kan vara till nytta för någon av er.

Jag får en del frågor och jag kan verkligen förstå att vissa saker känner förvirrande. Jag har verkligen kliat mig i huvudet x-antal gånger och vet fortfarande inte om jag har fått greppet om allt. Men tänkte ta och svara på en del av dom frågor jag får här:

Vad är skillnaden mellan NCLEX-RN och NCLEX-PN?
RN står för Registered Nurse och detta motsvarar (som jag har förstått) den sjuksköterskeroll vi är van vid. USAs sjuksköterskeutbildning är antingen 2 årig (Associate degree in Nursing), 3 årig (Diploma of Nursing) eller 4 årig (Bachelor of Science in Nursing). Alla Registered Nurses måste ta NCLEX-RN som är ett kunskapstest för att se om man har minimumkunskap för att kunna jobba självständigt som sjuksköterska.

PN står för Practical Nurse (också kallad LPN) och detta är en high school utbildning. Som jag har förstått det så motsvarar LPN vår utbildade undersköterska. Rätt mig gärna om jag har fel..

Har du haft någon kontakt med NordicMed?
NordicMed är ett nordiskt bemanningsföretag som hjälper skandinaviska sjuksköterskor att hitta jobba i USA. Jag har än så länge inte haft någon kontakt med dom utan har tänkt att försöka ordna ting på egen hand. Största anledningen till det är att när du skriver på för NordicMed så “äger” dom dig för en viss period. Jag gillar tanken att vara fri. Men om det kör ihop sig och jag får problem med att tex hitta jobb eller få arbetstillstånd så kommer jag naturligtvis att omvärdera och ta kontakt med dom.

Vad är egentligen detta ATT?
ATT står för Authorization to test och är just det – en biljett till att få ta det berömda NCLEXexamen. Detta får du från Board of Nursing i den delstat som du har ansökt om legitimation i och detta behöver du alltså för att få ta NCLEXexamen. ATT är begränsat till en viss tid, ofta 3 månader och om du inte har väldig lust att slänga ut några par hundra dollar till så bör du ta dig i kragen och faktiskt ta examen inom denna tidsperiod.

Vad är CGFNS examen och måste jag ta det före NCLEX?
CGFNS är ett företag som hjälper utländska sjuksköterska att komma in i det amerikanska systemet. Deras examen är en examen som man kan ta före den riktiga NCLEX examen för att se hur man ligger till. Vissa delstater kräver att man tar CGFNSexamen före man får utställt ett ATT (Authorization to test) från dom och därmed kan ta NCLEXexamen. Board of Nursing Florida kräver inte det så därför har jag hoppat detta extrasteg.

Vad ska man plugga på inför NCLEX? Vilka böcker rekommenderar du?
NCLEX är alltså ett internetbaserat kunskapstest med mestadels multiple choice frågor. Dessa ska testa ens grundläggande kunskaper inom sjuksköterskeyrket dvs omvårdnad till gravida och den nyfödda, till barn, till vuxna inom medicin och kirurgi samt psykiatri. Jag föreslår att man skaffar sig en eller annan content review bok av NCLEX-RN där man får en översikt över vad man bör kunna och sedan fördjupar sig i de ämnena som man anser sig behöva. Vilka böcker jag använder kan läsas på min infosida om amerikansk sjuksköterskelegitimation.

Hur lång tid kan man förvänta sig att hela processen tar?
Jag har ju långt i från kommit mig igenom hela processen ännu och kan dessvärre inte svara på detta. Men jag har läst att man ska räkna med mellan 1-2 år så det är ingenting som sker i ett hastverk i alla fall.

Vad kostar hela kalaset?
För mig kommer det att kosta:
Ansökan till Board of Nursing Florida: 204 USD
CGFNS full-education-report: 378 USD
NCLEXexam: ca 200 USD
IELTS: ca 330 USD

13 Responses to Tack till er…

 • Maria says:

  Hej!
  Jag vill gärna kkomma i kontakt med er.
  Vill du maila mig, (m.rowshan@hotmail.com).
  Jag vill ha information om hur kan man skaffa sig usa.s sjuksköterske leg.
  Bör jag göra Taffel och Aiels prov?
  Tacksam/ Maria

 • Linda says:

  Hej!
  Tusen tack för att du upprättat den här sidan för som du skriver är det inte lätt att greppa vad det är man ska, kan alternativt måste göra för att få sin amerikanska legitimation. Tyvärr verkar NordicMed ta ett uppehåll därför kan jag inte använda mig av dem, vilket jag annars hade gjort.
  Min plan är Florida också, verkar härligt där. Det är några grejer som jag funderar på och hoppas att du kan svara på:
  1. På CGFNS hemsida står att det att man för Florida behöver Secondary school evaluation required for CES report . Kan du berätta nåt om det? På de flesta andra staterna verkar det inte så. Och varför skulle de behöva de om man läst ssk på högskola?

  2. Också på CGFNS sida står att man behöver ha både teori och praktik inom bla psykiatri, barn och förlossning osv. Det med barn och obstretik är ju ingenting som ingår direkt djuplodande inom den svenska grundutbildningen. Behövde du uppvisa några sådana papper? Nu jobbar jag på en akutmottagning här, och där handlägger vi ju främst kirurg-och ortopedbarn. De medicinbarn vi tar hand om är s.k. prio ettor, larmbarn, så det borde ju rimligtvis räknas in i barn. Dock är det ju inte någon officiell utbildning på det då, mer än att jag ska läsa Akutmedicin för barn och ungdom i vår. Där ingår inte nån praktik. Inom förlossning/mödravård har jag ingen erfarenhet alls.

  3. Det verkar som att gå igenom CGFNS mest kostar onödiga pengar om man vill till Florida. Håller du med?

  4. Jag går ju utbildningar fortlöpande via högskolan på t ex akutmedicin, vårdande bedömningar på akutmottagningar osv, och tänker fortsätta med det. Kan man bara få dem översatta till engelska och lägga till dem i sin ansökan i takt med att man blir klar med dem?

  Hur lång tid har det gått sen du först ansökte till Board of Nursing Florida? Och om jag har en ssk-utbildning (grund) räknas jag som BSN i USA? Har hört detta nånstans.

  Tack och lycka till!! =)

  Linda, Borås

 • Martina says:

  Hej!
  Blev tipsad till din sida av en vän som bor i USA och håller på att fixa amerikansk leg.
  Arbetar just nu i kriminalvården. Finns det liknande jobb för ssk i USA?
  MVH

  • Mikaela says:

   Hej Martina, och välkommen hit! Jag är helt säker på att det finns sjuksköterskejobb inom prisons och jails om det är det du menar? Jag har däremot ingen aning om hur det fungerar. Lycka till!

 • T says:

  Hejsan. Jag läser andra terminen ssk utbildningen och mina planer är att flytta till New York efter utbildningen och undrar när man bör ta tag i processen?

  • Mikaela says:

   Hej T. Man kan inte börja söka om amerikansk sjuksköterskelegitimation förrän man är färdig examinerad eftersom dem kräver bevis på utbildning. Däremot kan du förbereda dig genom att tex läsa amerikanske sjuksköterskeböcker och eventuellt NCLEX review böcker. Lycka till! Kram.

 • Jenny says:

  Hej, läste fråga om obstetric. Jag kvalificerade I England. Jag var tvungen att practises och passera någon module I barnkunskap och obstetric. Året efter ändrade de curriculum så de täckte inte länge paedeatrics och obstetric. Board of nursing kräver att du spenderar x antal timmar inom Alla discipliner. Jag vet folk som kvalificerade after mej I UK som fått gå praktik ett par veckor eller nån månad för att få IHOP timmarna board of nursing kräver för att få ATT. Det finns en lösning även om du inte har timmarna från din utbuildning. Jag hade inte näringskunskap så jag gjorde en online just för näringskunskap. Kontakta board och se vad de föreslår.

 • Sandra says:

  Hej!
  Jag försöker se om man behöver ssn i Washington men hittar inget skriver om det under fliken om hur man går tillväga på sidan du rekommenderade. Kan du hjälpa mig?

  • Mikaela says:

   Washington State eller Washington DC? Jag har inte tid att leta men det brukar finnas information för hur du söker med utländsk utbilding. Application by Examination är vad du vill göra i alla fall. Lycka till!

 • Jenny says:

  Hej! Jag tror jag har skrivit ut och markerat dina steg för steg i nästan 1 månad nu och ska påbörja mitt sökande själv. Har dock kommit in på min VUB (Speciliast sjuksköterskeexamen inom Akutsjukvård). Verkar inte riktigt som om man behöver sin VUB men kan nog vara meriterande.

  Undrar dock om du skulle kunna maila mig? Har lite frågor gällande VISA och dylikt. Har tankar på jobb inom L.A Orange county området då jag har pojkvännen där!

  Tack snälla för din tid !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Mikaela - in the world © 2013. All Rights Reserved.