Ibland överraskar min husmorskreativitet till och med mig själv. Imorse blev min pilatestimme inställd pga att min stackars instruktör blivit matförgiftad och istället fick jag plötsligt lust att göra mina egna måltids-/proteinbarer. Har aldrig gjort det, och har aldrig tänkt tanken att man faktiskt KAN göra det. Efter lite googling och en djupdykning i skafferi och skåp kom jag upp med detta recept:

3 dl frukostblandning
2.5 dl havregryn
3-4 msk linfrön
0.5 dl hackade mandlar
0.5 dl pumpakärnor
4 msk proteinpulver
0.5-1 dl agave/honung
0.5-1 dl jordnötssmör
Kanel, vaniljsocker/extract
torkade bär/frukt
(jag använde torkade tranbär)

Blanda alla torra ingredienser. Värm agave/honung tills den börjar koka och blanda ner jordnötssmöret.
Blanda det våta med det torra, tillsett ev pyttelite vatten om det blir för torrt.
Pressa ut i en form med bakplåtspapper (eller använd muffinsformar). Kyl ned och förvara kallt!

Jag smakade på blandningen före jag satte in den i frysen – farligt gott!

Det är perfekt att ha bars hemma som mellanmål eller direkt efter träningen. Att göra egna var busenkelt och känns lite extra lyxigt. Fördelen är att du kan smaksätta efter ditt eget behov. Jag hittade recept där man stoppade i mörk choklad eller använde äppelmos istället för agave/honung som “klister”. Man kan så klart välja vila frön och nötter man vill och man kan nog använda sig utav vilken frukostblandning som helst (jag såg tex ett recept som använde sig utav Kellogs K). Vi hade en gammal Kashi Go Lean Crunch Cereal längst bak i skåpet från den tiden då E åt frukostblanding varje morgon. Vi äter aldrig frukostblandning nu för tiden så detta var ett perfekt sätt att göra sig av med den förpackningen. Jag räknar varken kalorier eller näringsvärden så jag har ingen aning om dessa är “nyttiga” eller inte men dom känns rätt utifrån våra behov.

Prova, experimentera, lägg till och dra bort!

6 Responses to Hemmagjorda proteinbarer

 • Christina says:

  Ha ha, nu vet jag vad jag kan göra med Kashi Go Lean Crunch som vi har i skafferiet från den tiden då Mathias åt det på morgonen 😀

  • Mikaela says:

   Åh lycka till! Dom här blev verkligen goda. Använd dig av någon frukostblanding som är lite crunchy (typ ICA crunchy eller nåt liknande). Hör gärna av dig om du gillar dom!! Kram.

 • Gabriella says:

  [MARKED AS SPAM BY ANTISPAM BEE | Server IP]
  Testade att göra egna barer ett tag efter ett recept från Olga Rönnberg som innehöll nästan enbart jordnötsmör 😉
  E började plötsligt få väldigt mycket finnar, troligtvis på grund av den stora mängden jordnötter hahaha. Kanske dags att testa ett nytt recept, ditt låter lite mer sansat 😉 … hehehe, hur var det nu med måndagar och ny energi och bakning 😉 Kram!

 • Anna says:

  [MARKED AS SPAM BY ANTISPAM BEE | Server IP]
  Åh! Dette så fantastisk ut! Det er utrolig hva godt man kan lage av å blande nøtter med honning og forskjellig annet.

  Jeg har også vært i bakemodus i dag, men ikke så sunt dessverre – croissanter…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Mikaela - in the world © 2013. All Rights Reserved.