Oslo bjuder på strålande sol. Och passande nog har jag ett par dagar ledigt. Efter en lunchdate (som var vääääldigt nödvändig för att jag skulle ta mig upp i någorlunda normal tid efter 5 nattevakter) bestämde jag mig för att åka upp till Sognsvann och prova formen på mitt ben.

3 km runt. Det var länge sedan jag kände mig i SÅ bra form! Sprang om både den ena och den andra även om jag försökte att hålla igen litegrann. 2 veckors vila gör visst susen. Lätta ben, lätt sinne och INGET ont i skenbenet. Det var svårt, men jag tvingade mig själv att gå runt det andra varvet. Inte värt att överdriva.

På mitt andra varv runt vattnet gick jag och tänkte på en artikel jag nyss läste i ett nyaste Shape Up. Det var en artikel om Ortoreksi som också kallas den fjärde ätstörningen (efter anorexi, bulemi och tvångsätning). Ortoreksi innebär att man fått ett tvångsmässigt förhållande till hälsa och träning. Man tränar alltså FÖR mycket och äter FÖR sunt vilket led till undernäring och utbrändhet (och i värsta fall död). Man planlägger livet efter träningen och undviker sociala sammanhang för att man är rädd för att äta osunt. Man undviker allt av salt, socker, alkohol, fett och karbohydrater och kompenserar gärna ett “stort” kaloriintag med ett extra hårt träningspass. Ortoreksi har alltså mycket gemensamt med anorexi men personer som lider av ortoreksi har ett större fokus på, och tror sig själv, leva sunt och hälsosamt men går till överdrift.

Jag lider inte av ortoreksi. Jag lovar. Men ibland kan jag kanske känna igen tendenserna. Det att vara så fokuserad på att träna och att inte “förstöra” träningsresultatet med osund mat. Att få träningsabstinens efter bara nån dag och att planera livet efter att få in mest möjliga träningspass i veckan. Periodvis kan jag nog bli lite väl fokuserad men jag känner mig själv och inser fort när jag övergått från att vara glad i att träna till att vara besatt (tex då jag inte kan se på tv utan att göra situps, armhävningar eller stretcha). Då lugnar jag ner mig.

Men jag tror det är många tjejer som kan känna igen sig. Det är “inne” att träna mycket och att äta hälsosamt och det är fruktansvärt stort fokus på träning, kost och hälsa i både tidningar och bloggar. Ibland är det svårt att se när hälsosamt har övergått till att vara farligt. Vad jag vill säga med det här är nog: Passa på dig själv och passa på varandra!

Bara för att överbevisa mig själv om att jag verkligen inte lider av ortoreksi köpte jag en glass och njöt den i solen innan jag åkte hem igen.

Träningsfunderingar runt Sognsvann alltså…

8 Responses to Runt Sognsvann (och lite om ortoreksi)

 • Christina says:

  Ja tur att jag är lat av naturen 😉
  Men absolut, det är bra att tänka på, det är sånt fokus på träning och kost och det kan lätt bli en besatthet.
  Ser väldigt mysigt ut där runt sjön! Skönt med lite ledigt! Och kul att det går bra på jobbet även om jag förstår att du vill börja ett nytt kapitel i SF nu med jobb!!
  Stor kram!

  • Mikaela says:

   Lat av naturen ær en bra egenskap. Bættre det æn myror i brallorna 🙂 Livet blir så stressig då. Hoppas du har kommit dig tryggt tillbaka till fantastiska California. Vi ses i augusti!! Kram.

 • Gabriella says:

  Haha, tur att du verkligen njöt av glassen annars hade jag blivit orolig 😉 näää, tror inte det är någon fara med dig 🙂 Men det ligger något i det där med måttfullhet 😉 Allt som tar för stort fokus och hindrar en från att göra “annat” är en potentiell fara 😉 … eller verklighetsflykt. Vet folk som i stort sett pluggat ihjäl sig också, som inte lämnat sitt hem förrän de kunnat allt som ett rinnande vatten.

  Låter bra att du tar det lugnt och det ser fantastiskt vackert ut!
  Kram!

 • elinjosefine says:

  Välkommen till Oslo!!! Hur länge kommer du vara “här”? Och tänk jag har aldrig varit vid Songsvann, det ligger ju på “fel sida” för mig så det har aldrig blivit av.

  Kramar!!

  • Mikaela says:

   Tack!! Jag blir hær i en vecka till, sen blir det Nordmøre och Sverige och så tillbaka hit i några veckor i augusti. Sognsvann ær jættefint, men det finns ju så fin natur runt Oslo i alla riktningar. Hoppas du och din lilla familj har det fint!! KRAM!

 • Natalie says:

  Jag håller med dig, det är nog väldigt lätt att bli lite för fokuserad på mat och träning.

  Jag googlade precis Sognsvann och hittade till din blogg. Det roliga är att jag också är i Oslo tillfälligt för att jobba, efter att ha bott här en period tidigare. Jag bor också typ fem minuter från sjukhuset och har joggat vid Sognsvann två gånger. Dessutom bor jag i vanliga fall i Umeå. Många likheter! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Mikaela - in the world © 2013. All Rights Reserved.