Pumpor hittade på Hawai’i och höstblommor som jag köpte till mig själv idag.

San Francisco har faktiskt varit lite höstigt de sista dagarna. Luften är liiite kallare än vanligt och några regnskurar har allt kommit. Annars har jag generellt svårt att tro att vi redan kommit långt ut i november. Var och kikade lite på julskyltningen inne i centrum idag men kom av mig när jag insåg att Macy hade levande katter och hundvalpar i skyltfönstret! Herregud och FY fan! är min kommentar på det.

Även om jag har svårt att tänka på det så inser jag ju att julen närmar sig mer och mer. Jag älskar julen men hatar julstressen. Samma visa, varje år. Jag får ont i magen av bara tanken på att köpa julklappar och mår dåligt av att spendera så mycket pengar på så kort tid på saker som vi innerst inne inte behöver. Jag älskar att ge bort presenter men anser att födelsedagar borde räcka. Och de gånger då man faktiskt hittar en present som bara passar helt perfekt till en person.

I år har jag lyckats förhandla bort de allra flesta julklappsbytena och ger hellre pengar till Kirkens Bymisjon (NO), Maitri (USA) och Hundsamarit (SE). Resterande julklappar blev idag faktiskt inhandlade på mindre än en timme (och jag tror faktiskt jag blev ganska nöjd med dom) och nu kan jag njuta adventstiden i lugn och ro. Förra året missade jag hela adventstiden då jag åkte hem till Oslo första december för att jobba fram till jul. I år ska jag gå på SVEAs julmarknad, se den traditionella Nutcracker balletten, få lite julstämning på Maitri och baka pepparkakor i lugn och ro. Jag ska dricka glögg varje dag och ignorera tanken på att förmodligen kommer att vara ensam i SF på självaste julafton. Eller så ska jag jobba ihjäl mig…

Och appropå Maitri. Alla som i år har tänkt att ge mig julklappar får gärna hellre sätta in pengar till Maitri. För er som inte hängt med här på bloggen länge nog är Maitri det hospice jag volontärat på senaste 1,5 året. Jag hänger inte där lika ofta nu som förr men försöker att hjälpa till så ofta jag har tid. Maitri är San Franciscos enda hospice specialiserad för personer med AIDS. Man kan antingen komma dit för att få en s.k. tune up, dvs få hjälp att komma på rätt spår med behandling, mediciner, mat, boende osv. Eller så kommer man dit för att dö. Ibland övergår det ena till det andra (bägge hållen). Maitri dedikerar också 14 av sina 15 platser till s.k low-income people, dvs dom som i vanliga fall inte skulle ha råd att bo (eller dö) på ett hospice. Det innebär också att dom är beroende av de donationspengar som de får in. Jag kan med hela mitt hjärta säga att Maitri är den vackraste platsen på jorden. Ge dom pengar så att dom har råd att hjälpa fler personer!

Ok, det var årets tankar om julklappar. 17 november och redan färdig. Skönt!

One Response to Det här med julklappar…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Mikaela - in the world © 2013. All Rights Reserved.