ecoballs

Alla som har bott i USA ett tag vet att de amerikanska tvättmaskinerna är hopplösa. Man kan inte ställa in gradtal utan får välja mellan cold, warm eller hot. Tvättprogrammen tar mellan 20-30 minuter (i alla fall på vår maskin) och tvätten kommer ut grådaskig med en ständigt svag svettodör dåligt kamouflerad av alltför starkt parfymerat tvättmedel.

För ett år sedan fick jag EcoBalls i julklapp av min bästa vän. Dom fick inte plats i bagaget över den gången, men jag hittade dom i skåpet när jag var hemma sist och den här gången fick dom följa med över Atlanten. Jag var ivrig att prova, lite skeptisk till att börja med och provade försiktigt med en tvätt som inte var så himla skitig. Det funkade bra. Förvånansvärt bra.

Vi har nu tvättat 20+ tvättar med dessa EcoBalls; lakan, kläder, handdukar – och så det ultimata testet – stinkande träningskläder. Allt kommer ut rent och luktfritt. Inte en uns av svettlukt från strumpor, sportsbh:ar, träningströjor osv.

Bäst av allt: vi slipper använda tvättmedlet som stinker så mycket parfym att jag nästan får andingsnöd (och som ändå inte klarar att ta bort svettlukten). Och vi slipper köra våra träningskläder två omgångar för att få dom rena. Mindre vattenbruk, mindre klädslitage = helt fantastiskt!

Men hur funkar det? frågade E (så klart). Det är typ sånna där joner som typ drar bort smutsen från plaggen, svarade jag. What?!?

Här kommer en bättre förklaring direkt citerat ifrån deras FAQ i bruksanvisningen:

När EcoBalls kommer i vatten frigör kalciumkarbonat och natriumkarbonat negativa joner som ökar vattnets pH-värde till över 10 och vattenmolekylerna aktiveras. De aktiverade vattenmolekylerna tränger igenom plaggets fibrer och försvagar kopplingen mellan plagg och smuts så smutsen lossnar från plagget. “Anionic surface active agent” hindrar smutsen från att fastna på plagget igen och medverkar till att det sköljs ut med tvättvattnet. Det höga pH-värdet dödar alla bakterier i plagget.

♣ Miljövänligt
♣ Allergivänligt
♣ Antibakteriellt
♣ Sparar vatten
(hemma: pga att du inte behöver skölja ur tvättmedlet
USA: för att du slipper köra tvätten två gånger för att få det rent)
♣ Ekonomiskt
(EcoBalls kan användas upp till 150 tvättar
och kan återanvändas genom att fylla kulorna inne i bollarna)

Kan det bli bättre?

Läs mer på deras hemsida: Ecozone.

PS 1. Detta är inte ett sponsrat inlägg, även om man skulle kunna tro det. Vi är nu bägge övertygade om att detta är bättre än tvättmedel. Till och med E som var mest skeptisk av oss båda (tvätta utan tvättmedel?! fungerar det verkligen?) blir lika överraskad varje gång han luktar på sina träningskläder och sockar. Men jag lovar att jag ska komma med en uppdaterad utvärdering när vi använt dom på 100+ tvättar.

PS 2: EcoBalls tar inte bort svårare fläckar (typ rödvin, choklad osv) men det följer med ett miljövänligt fläckbortagningsmedel som man kan behandla fläckarna med innan man tvättar dom. Jag har inte provat detta ännu (men amerikanska tvättmaskiner har hur som helst inte tagit bort några fläckar på mina kläder hittills).

4 Responses to EcoBalls

  • Gabriella says:

    Aldrig hört talas om detta, verkar hur smart som helst – finns det att köpa i USA ?

    Jag brukar tvätta med luktfritt tvättmedel med massor av baking soda och ättika i. Fläckar tar jag bort med galltvål, men jag vet, amerikanska maskiner suger fett. Den vi har är någon ecomaskin som tvättar superlänge och ska spara på vatten – vet inte om den gör det eftersom den inte går att öppna när den startat 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Mikaela - in the world © 2013. All Rights Reserved.