IMG_7631a

25 augusti 2009 skrev jag detta inlägg. Då hade jag precis påbörjat processen om att få en amerikansk sjuksköterskelegitimation och allt kändes spännande, förvirrande och innerst inne väldigt hopplöst. Den amerikanska drömmen var då fortfarande lite diffus och ingenting var egentligen bokat (det var snarare bara min kära E som hade en barndomsdröm om att flytta över det stora blå).

I februari 2010 lämnade jag in den officiella ansökan om legitimation (RN-license) till Board of Nursing i Florida eftersom vi då trodde att vi skulle flytta till Tampa, FL (E’s jobb planerade då att öppna ett kontor där). Ett år senare (feb 2011) klarade jag NCLEX-RN (det amerikanska sjukskötersketestet) och fick min inaktiva RN license. Ytterligare ett år senare (feb 2012) hade jag äntligen fått ett Social Security Number och jag kunde aktivera min license i Florida och söka över den till Kalifornien. I maj 2012 fick jag till slut en CA RN license och idag – 3 år och 5 månader efter mitt första inlägg – kunde jag äntligen skriva under dom sista papprena och kvittera ut min ID badge till mitt första “riktiga” amerikanska sjuksköterskejobb!

Jag vet det blir lite tjatigt det här med mig och mitt jobb – men det är en STOR deal för mig. 3.5 års slit har fått belöning. Så idag klappar jag mig själv på axeln och säger grattis till mig själv!

Jag gillar förresten min avslutning på inlägget jag skrev augusti 2009:

Men när motivationen försvinner brukar jag försöka tänka att ingenting är omöjligt. Dessutom – hur cool är det inte när vi väl har fått ordning på allt?

Ja, hur coolt är inte det…

8 Responses to Finally!

 • Erika says:

  [MARKED AS SPAM BY ANTISPAM BEE | Server IP]
  Grattis !!!! Du är uthållig och målnedveten som hållit på sååååå länge !! Gött!! nu är det “done “

  • Mikaela says:

   Tack! Ja det känns stort att äntligen vara i mål. Förhoppningsvis har jag inte för stora förväntingar nu så att jag blir besviken när jag väl börjar jobba 🙂 KRAM!

 • Kim says:

  Wiihooo! 🙂
  Får du scrubs eller måste du köpa egna? Blir det 12 timmars pass? Du behöver självklart inte berätta vad exakt din lön är, men är det generellt bättre här i USA än Norden?

  Grattis igen,
  Kram

 • Amanda says:

  Hej! Riktigt bra blogg och information om hur man kommer till usa.
  Jag har en dröm om att också jobba som ssk i USA. Skulle du säga att 3,5 år normalt är den tiden det tar innan man får legitimationen? Finns det möjlighet att det går snabbare?

  Jag har förstått det som att du har lång erfarenhet av sjusköterskeyrket i sverige. Jag är ganska nyutexad. Hur är det med jobb som nyutexad ssk i usa? Hur lång bredvidgång fick du när du kom dit?

  Amanda!

  • Mikaela says:

   Hej Amanda.
   Kul att du hittade hit. Jag skulle nog säga att 1 år är realistiskt att tänka sig om man redan har SSN. Det är ofta det och visum som ställer till det. Som nyutexad kan det vara svårt att få jobb om man inte söker sig ut i distriken och inom home health/clinics. Amerikanska new grads har svårt att få jobb så som utländsk är det ännu svårare – men så klart inte omöjligt. Det skiftar också mkt från stat till stat. Som erfaren IVA-syrra fick jag 6 veckors inskolning. Dom som inte hade IVA-erfarenhet fick 12 veckor.

   Hoppas du fick lite svar på dina frågor.

   Kram och lycka till!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Mikaela - in the world © 2013. All Rights Reserved.