Den allra vanligaste frågan jag får är hur mycket man tjänar som sjuksköterska här i USA. Eftersom jag fick min första pay check idag tänkte jag att det passar bra att ta lite nitty gritty men kom ihåg att jag bara har ett sjukhus – som dessutom är offentligt – att jämföra med och min lön behöver därför inte vara representativ för hela USA. Det är också mycket annat som spelar in än bara netto timlön men här kommer lite fakta så får ni göra kalkulationerna själv.

Last updated: June 2015

Information om hur man skaffar amerikansk sjuksköterskelegitimation hittar du här.

Baslön:
Jag tjänar ca 50% mer i timmen här än jag gjorde som intensivsjuksköterska i Norge. Jag räknas inte som Critical Care Nurse här utan jobbar som “vanlig” Registered Nurse (RN). Clinical Specialist Nurses och Nurse Practioners tjänar en del mer (men enligt ryktet inte sååå mycket mer).

Jag får utbetald lön varannan vecka.

Update: Jag tjänar ca dubbelt så mycket här i SF än vad jag skulle göra som intensivvårdssjuksköterska i Oslo (dubbelcheckat med Spekter Tariffoppgjør 2015) och kanske 1.5 gånger så mycket som i Sverige??? (svårt att hitta lönstatistik för svenska IVA-syrror).

Arbetstid:
Jag jobbar 12.5 timmes skift (7-7.30), i snitt 3 skift i veckan. Detta motsvarar 90% (36 timmar i veckan).

Jag jobbar varannan helg (eller 1 helgvakt (lör eller sön) per vecka).

Kväll- och nattillägg:
Jag får 10% extra när jag jobbar kväll, 20% när jag jobbar natt (är dock inte helt säker på när kväll och natt inträder) och 5% när jag jobbar helg.

Semester:
Första året får jag ingen betald semester. När jag jobbat motsvarande 1 års fulltid får jag 10 dagars betald semester och när jag jobbat 5 år får jag 15 dagar.

Update: Vacation time ges i timmar och dessa upptjänar man fortlöpande när man jobbar (jag tror det är ca 1 vacation hour per 24 work hours). Vi har också många andra “timbanker”, tex Holiday in Lieu, Floating Holidays, Longevity Leave, Education Leave, etc som kan användas när man vill ha ledigt. Jag har tagit ut 4 veckors ledighet båda mina somrar och ändå kunnat spara lite semestertid till andra tidspunkter.

Högtider:
SF City and County har 11 offentliga helgdagar¹ och om jag jobbar någon av dessa får jag timlönen x2.5 (alltså 150% övertid)

Update: timelönen x1.5 ska det vara (alltså 50% övertid). På min arbetsplats delas högtiderna in i Minor och Major Holidays. Major Holidays är Thanksgiving, Christmas Day och New Years Day. Du ska jobba minst en Major Holiday, är du ny som i mitt fall får du oftast jobba två, men dom kan inte tvinga dig att jobba alla tre.

¹ Offentliga dagar: New Years Day, Martin Luther King’s Day, President’s day, Memorial Day, Independence Day (4th of July), Labor Day, Columbus Day, Veteran Day, Thanksgiving, Day after Thanksgiving & Christmas Day.

Sick time:
Jag har ca 13 betalda sjukdagar i året.

Update: Dessa dagar används också som tex vård av barn, etc.

Pension:
Jag betalar 10.5% till min egen pension, och 2% till de som redan pensionerat sig.

Update: Dom har nu ökat procenten till 11.5% till min egen pension och 2-2.5% till andras. Dessa pengar tas ut före skatten och är något som jag inte kan välja bort. Om jag bestämmer för att flytta härifrån kan jag däremot välja att ta med mig mina pengar men då måste jag skatta på dem då.

Sjukförsäkring:
Jag betalar ca 10 dollar i månaden för hälsoförsäkring inklusive tandläkare. Detta är den billigaste försäkringen men som ger mig relativt bra täckning.

Update: Jag betalar just nu ca $60 i månaden för min och E’s hälsoförsäkring inklusive dental.  

Skatt:
Jag betalar ca 30% i skatt.

Update: Denna skatt inkluderar state tax, federal tax, hospital insurance, disability insurance och social security.

Mammaledighet:
Om jag skulle bli gravid och föda barn har jag sammanlagt 12 veckors obetald mammaledighet.

Update: Det har visat sig att jag jobbar på en relativt bra arbetsplats som betalar upp till 16 veckors mammaledigt (beroende på om du föder vaginalt eller snitt), samt upp till ett år ledigt utan att förlora jobbat. Detta är ovanligt!

Annat att ta betraktning:
– Jag köper mina egna arbetskläder (scrubs) och tvättar dom själv hemma.

Update: Varje år får vi ca $200 att köpa arbetskläder för.

– San Francisco är den stad som betalar allra bäst och Kalifornien är den stat som har bäst arbetsvillkor. Sjuksköterskelönen i tex NYC är betydligt mindre (kanske 2/3 av SF lönen) och arbetsvillkoren betydligt sämre (du kan tex ha 3 eller 4 intensivpatienter, här har vi max 2).

– Bopriserna i Bay Area är extrema. Och när jag säger extrema så menar jag SJUKT EXTREMA (checka på tex craigslist om du är intresserad av prisexempel). Därför är också lönerna generellt högre i SF (minimumlönen i SF ligger just nu på $12.25 och ska ökas upp til $15 innan 2018. Den federala minimumlönen är $7.25 inklusive tips. Mer om olika staters minimum lön här. Och när vi ändå pratar bopriser och minimum wage – här är en artikel som belyser problematiken (men har ingenting att göra med detta inlägg i sig)).

Fler frågor?

 

11 Responses to RN: Nitty Gritty (updated)

 • [MARKED AS SPAM BY ANTISPAM BEE | Server IP]
  Jag tycker att det ar ratt snuskigt att syrror far kopa egna scrubs. Det borde sjukhuset sta for och framforallt av tvatten av dem! Eftersom det ar en direkt aterspegling pa hur rena de ar nar syrror traffar patienter etc. Jag ser scrubs overallt pa manniskor, i matbutiken, pa kaffestallet, pa mallen. Kanns som om de borde vara pa sjukhuset och inte in the public. Vad tycker du om det, ar det onodigt att ha det som i Sverige dar de maste tvattas pa ett speciellt satt?

 • Kim says:

  Med andra ord är det inte så pjåkigt att jobba som sköterska här i USA 🙂

  Och jag håller med Linnea, det känns lite sådär att man tvättar sina egna arbetskläder…
  Jag tyckte att det var ganska skönt och praktiskt att man när man kom till jobbet på morgonen och man bara kunde hämta nya och rena kläder inför ett pass. Och särskilt bra var det när man blev ordentligt smutsig, trots skydd, att man bara kunde gå och hämta nya och slänga dom i tvätten, som sköttes av sjukhuset 🙂

 • Stefan says:

  Hej Mikaela, kul att läsa om hur du har gjort för att bli syrra i USA jag har själv gått i dom tankarna ett längre tag nu. Funderar ffa på NY, vore kul att jobba och bo i världens bästa stad 🙂

  Tack för en fin sida nu vet jag vad som väntar…

  //Stefan

  • Mikaela says:

   Hej Stefan! Vad kul att du hittade hit 🙂 Lycka till så himla mkt med dina USA drömmar!! Hör gärna av dig med hur det går eller om du behöver hjälp med något. Stor kram!

 • Yazz says:

  Hej! Jag är en Amerikansk medborgare som pluggar i Sverige men vill flytta tillbaka till New York sen när jag är klar med min utbildning. Jag har hört att det är svårt för newly graduated RNs utan experience att få jobb och undrar om det vore smartare för mig att jobba i Sverige typ 6 månader – 1 år eller flytta så fort jag är klar med utbildningen. 😀

  • Mikaela says:

   Arbetsmarknaden är definitivt hård för newly grads här i USA men det beror också på vart du vill jobba och vad du vill jobba med. Jag vet inte exakt hur arbetsmarknaden är i New York så mitt bästa tips är att söka jobb och prova. Ju mer erfarenhet du har desto bättre men inte alla sjukhus räknar med den erfarenhet du har ifrån utlandet. Jag tex hade 7 års erfarenhet (4 år från ICU) när jag sökte jobb och många sjukhus menade att jag inte hade någon erfarenhet bara för att jag inte hade någon amerikansk erfarenhet. Lycka till!

 • Elenor Meyer says:

  Hej!
  Jobbar som barnmorska i Sverige sedan 7 år och har funderingar på att testa hur det är att bo och jobba i USA. Tack för info om hur man skall gå tillväga, det blir så mycket enklare än att söka info genom ambassaden och Vårdförbundet.
  Vet du hur det ser ut på arbetsmarknaden för svenska barnmorskor (med tanke på att vi har dubbelkompetens jämfört med amerikanska)?

  • Mikaela says:

   Hej Elenor.
   Tyvärr vet jag inte hur arbetsmarknaden ser ut för barnmorskor eller om den svenska utbildningen godkänns. Jag vet att varken IVA-vubben eller anestesispecialiseringen godkänns. Jag skulle ta kontakt med Board of Nursing i den stat du eventuellt har lust att söka till och höra vad dom säger. Lycka till!

 • Jenni says:

  Hej!
  Vilken otroligt bra och informativ sida! Jag/vi har haft drömmen om USA i ca 12 år nu och jag gjorde ett försök att få licens för tre år sedan. Då blev det ungefär ett moment 22 när jag inte kunde klura ut hur jag skulle få social security number. Jag gav upp efter ett digert försök då jag tillslut inte visste hur jag skulle fortsätta. Då var planerna California men nu är de Idaho. Min mamma bor där och är medborgare så jag med man och barn gör nu ett försök till. Denna gången SKA vi ha en oneway ticket och uppfylla vår stora dröm!
  Nu känns det inte lika hopplöst längre när jag lusläst din sida 😉
  Varma hälsningar Jenni med familj

  • Mikaela says:

   Hej Jenni. Vad kul att du hittade hit och att det var till någon hjälp. Lycka till och hör av dig om du behöver tips eller bara vill prata av dig! Kram.

 • Anna Self says:

  Hej Mikaela, Jag ville bara säga TACK för en mycket informativ sida. Den se ut att vara några år gammal nu, men jag skulle gissa att den i det stora hela fortfarande är aktuell. Vill be dig att låta sidan ligga kvar om du har möjlighet, eftersom jag misstänker att jag kommer att behöva den här informationen inom de närmaste åren (maken vill återvända hem till USA). Du har lagt in så många värdefulla länkar, att det blir svårt att skriva ut all information för att spara den. Önskar dig allt gott! Hälsningar Anna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Mikaela - in the world © 2013. All Rights Reserved.