photo(5)

Den näst vanligaste frågan jag får är: Måste man verkligen tvätta sina egna scrubs!?!

Svar: En del måste, en del måste inte. En del får tvättade scrubs från sjukhuset (en del privata sjukhus, ibland på ER eller ob/gyn). En del får scrubs från sjukhuset men måste tvätta dom själv. Andra måste köpa sina egna scrubs och tvätta dom själv (däribland jag).

Vad tycker jag om det? Jag HATAR det. Och jag vet att jag har klagat på det förr men här kommer det en gång för alla.

För det första handlar det om hygien. Att dra in bakterier till sjukhuset borde vara ett big no no för samhället som är livrädda för att bli stämda. Ingen som tänker på hospital acquired infections? Om det är mer infektioner på amerikanska sjukhus? För tidigt för mig att uttala mig om men det skulle inte förvåna mig.

Att sen dra alla dessa sjukhusbakterier hem till sig gör mig bara illamående av tanken. Bara för att inte tala om att dra bakterierna in i bilen, in på kaféer, restauranger, mataffärer, bussar, tåg osv. Det vore väl kanske en sak om man faktiskt hade tillgång till skyddskläder medans man jobbade men vi torkar diverse saker (som vi inte behöver prata om i denna blogg) utan varken förkläde eller skyddsrock. Handskar, that’s it. Sen går vi mellan patienterna. Hurra för C-diff hos alla patienter (och i allas hem).

Alla skrattar åt min paranoia. Jag cyklar aldrig till jobbet (eller hem) i mina scrubs (mitt bidrag till en bättre värld?). Jag byter om på en pytteliten toalett eftersom det inte finns några garderober och när jag ska gå hem har jag en ritual där jag förseglar mina skitiga scurbs i en plastpåse och motvilligt tar med dom hem. Jag byter scrubs varje dag (jag et inte hur mina kollegor gör det) och tvättar dom två omgångar i min tvättmaskin som tar 15 minuter och knappt kan tvätta våra träningskläder rena.

Men som sagt, hygien är inte deras starkaste sida.

Sen handlar det också om enhetlighet. Sjuksköterskor här jobbar i scrubs i otaliga färgkombinationer och mönster (den ena konstigare än den andra; tänk Zoey i Nurse Jackie). Ibland i privata kläder (alltså inte scrubs) och ibland en blanding. Möjligheten till att välja gör visserligen att man kan få en lite mer personlig look istället för att se likadan ut som alla andra men jag kan tycka att det borde finnas någon sorts enhetlighet som gör det lättare för alla att se vem som är vem och vem som jobbar och vem som inte. Dom försöker ibland att ha färgkoder, tex läkare ska ha mörkgröna kläder och läkarrock, respiratory therapists ska ha marinblå scrubs och ER använder rosa/röda. Jag är absolut för färgkoder men tyvärr finns det inte bland sjuksköterskorna på intensiven. Jag har däremot anammat intensivlooken med scrubsbyxor, vanlig t-shirt och munkjacka (för det är så jäkla kallt på avdelningen!!).

Till slut handlar det om pengar. Att köpa scrubs är dyrt! Speciellt om man vill ha så man kan byta om varje dag men slippa tvätta varje dag. Jag har 4 set nu, har beställt in 2 till. Men det betyder att jag måste tvätta minst efter var fjärde arbetsdag = extremt stort vattenförbruk (speciellt eftersom jag tjurar med att tvätta dom två omgångar pga vår kassa tvättmaskin) = extremt slitage på kläderna.

Ok, slutpratat om detta ämne.

5 Responses to Att tvätta sina egna scrubs

 • Myhran says:

  Där delar vi helt samma uppfattning! Jag blev förskräckt när min brorson föddes i Detroit och jag mötte sjukhuspersonalen på parkeringen på väg till eller från jobbet i sina arbetskläder! Det är ju som du säger, man drar ju smittan fram och tillbaka då! 😐

 • Erika says:

  Åh min första tanke va att jag själv skulle gjort som dej- tvätta o ta nya inför varje pass samt att byta om o lägga i en påse innan hemförd… Blä är vissa så äckliga som drar o äter i arbetskläder o sen har samma nästa dag… Snacka om bakterier… Har själv bacillskräck så tanken på d får mej att.. Tycker du för det bästa av situationen trots allt. Flunsan sitter i men är på sluttampen. I morn ska jag gå på mina skakiga ben till jobbet tänkte jag. Har gått ner 2,5 kg pga att jag inte fått i mej så mkt mat denna vecka då jag varit totalt utslagen!!! VILL börja träna men dröjer en vecka till innan min kraft är tillbaka . Mer härliga mattips

 • Ella says:

  Jag märkte av samma sak i Östeuropa, kände en tysk läkarstudent som var helt förskräckt över fenomenet. Hon gick hem med blodtäckta kläder och hade inte krav på att tvätta dem dagligen.

  • Mikaela says:

   Vi har heller inget nedskrivet krav om att tvätta våra kläder dagligen – men jag hoppas alla är förnuftiga nog att göra det!

 • rebecca says:

  Men bläää! Tack för strikta klädesregler säger jag bara. Byter varje dag och om det har blivit synligt smutsigt. Jobbar som uska på en kirurgisk och urolog-avdelning, tanken på att åka hem i kläder fulla med bakterier, smittor, blod och diverse andra kroppsvätskor (ja… alla man kan tänka sig… har slutat bli förskräckt) får mig att vilja kräkas. Har iof kollegor inom äldreomsorg som hävdar att sprita händerna minsann inte är något man måste göra allt för ofta 🙂 BLÄ!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Mikaela - in the world © 2013. All Rights Reserved.