FYI: Detta inlägg kommer att vara väldigt ointressant för alla som inte är intresserad i livet som sjuksköterska eller skillanderna mellan USA och hemma. Just so you know!

Medicinerna:

När jag flyttade hit trodde jag att medicinnamnen skulle vara det svåraste att sätta sig in i. Dom har ju alltså inte bara andra brand name än där hemma utan också andra generiska namn. Paracetamol heter till exempel Acetaminophen (brand name Tyenol) och Midazolam heter visserligen Midazolam men dess brand name är Versed. Det skulle dock visa sig att just namndelen skulle vara det lättaste att sätta sig in i. Många mediciner heter ungefär detsamma eller nåt liknande och dom andra är ju helt enkelt bara att memorera (E säger att jag har klisterhjärna, men det har jag inte).

Det svåra har däremot varit att lära sig deras olika koncentrationer på infusioner och deras sätt att ordinera. När jag är van vid mcg/kg/min använder dom sig utav mcg/min eller ml/hr (ex Noradrenalin, som här heter Levophed). Men när jag är van vid mg/h (ex Propofol) använder dom sig jammen mig av mcg/kg/min(!!). Och när jag är van att få lov att titrera mig fram till önskad effekt (ex Fentanyl och Midazolam) får jag här en fast ordination som bara kan ändras utav en läkares nya fasta ordination (ex Fentanyl 50mcg/hr punktum).

Låter det inte så komplicerat? Tro mig, jag är bra på matematik men när man oftast handlar på instinkt (som tex att titrera upp eller ned Noradrenalin) är det jäkligt svårt att relatera till något nytt.

Exempel: Noradrenalin

Jag är van vid 0.02 mg/ml eller 0.1 mg/ml
Koncentration här: 32 mcg/ml (0.032 mg/ml)

Vanlig ordination hemma: 0-0.3 mcg/kg/min
Ordination här: 0-10 mcg/min eller 0-15 ml/t

Förstår ni nu hur förvirrad jag blir? Jag gör jäkla mycket kalkulationer i huvudet (hur mycket väger patienten, hur mycket motsvarar 3 mcg/min i mcg/kg/min? hur mycket ska jag öka med om jag vill öka med 0.02 mcg/kg/min? osv).

Självklart kommer jag lära mig alla nya koncentrationer och ordinationer och efter ett tag kommer det att sitta i ryggmärgen. Jag börjar redan känna att det går lättare men i början – pain in the ass!!!

3 Responses to Det här med olikheterna… Del 1.

 • Kim says:

  Åh jag förstår din frustration! Ibland känns det som om amerikanerna ska krångla till allt, men det handlar ju bara om vana. Men som sagt, att lära gamla hundar sitta går alldeles utrymt ibland 😉

  Kram

  • Mikaela says:

   Och ingen säger ju att “mitt” sätt är det rätta.
   Kanske det är vi som krånglar till det och amerikanerna som har rätt 😉
   Men det går lättare och lättare så blir nog bra till slut.
   KRAM!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Mikaela - in the world © 2013. All Rights Reserved.