Om man söker på Health Coach certificate får man oändligt många träffar. Olika skolor och instanser erbjuder olika utbildningar och det kan kännas lite överväldigandes att välja vilken man ska hoppa på. Finns det någon som är bättre än den andra? Jag vet inte, men jag tänkte skriva ned hur jag tänkte och varför jag valde Institute for Integrative Nutrition® (IIN®).

Först och främst tycker jag man ska tänka efter vad man egentligen vill uppnå med att ta en utbildningen, vilken tidsram man har och vilken budget. Sen göra research, läsa reviews och jämföra, men framför allt känna efter i hjärtat vad som känns rätt.

För mig var det viktigt att utbildningen hade ett helhetstänk och inte representerade en specifik diet, produkt eller företag. Jag ville att det skulle vara en onlineutbildning med något sorts organiserat upplägg och inte bara självstudier och ett avslutande test. Samtidigt ville jag att det skulle vara flexibelt nog till att jag kunde fortsätta jobba heltid med ett inte fullt så flexibelt schema.

Här är några av sakerna jag fastnade för med IIN:

Bio Individuality
Ingen diet är den perfekta för alla. Den enas kosthållning kan vara helt fel för någon annan. Vi kommer allt lära oss över 100 olika dieter och därmed också kunna plocka ifrån allt och anpassa våra råd till varje individ. Jag älskar det här tankesättet eftersom jag tycker att hälsomedvetna personer fort kan bli lite väl insnöade på sin diet och därmed vara mindre öppen och accepterande mot andra som väljer att äta på ett annat sätt (jag ser detta fenomen också bland många utav mina klasskompisar). Det finns inte någon diet som är den bästa, hur gärna vi än vill tro det. LCHF kanske passar någon, paleo en annan och veganism en tredje. Och det är ok! Så länge man lyssnar på sin kropp och är öppen för allt. Jag kommer som Health Coach inte att förespråka någon speciell diet (även om jag personligen har mina preferenser) utan kommer att pusha för äta riktig mat och inte bara macro- och micro näringsämnen. Tänka variation och känna efter vad man själv mår bäst utav.

Primary Food
IIN’s grundare Joshua Rosenthal introducerade begreppet Primary Food som innefattar allt som påverkar vårt liv som inte är vad vad vi äter. Han menar att saker så som relationer och socialt liv, fysisk aktivitet, jobb och karriär, kultur, spiritualitet och tillhörighet faktiskt spelar en större roll i vår upplevelse av hälsa och livskvalitet än bara vad vi äter (han benämner därför det vi äter som Secondary Food). Detta var något som tilltalade mig då jag verkligen har en tro på att hälsa är så mycket mer än bara vad vi äter. Någon som äter bara nyttig mat kan fortfarande vara mer ohälsosam om denne saknar kärlek och närhet i livet medans någon som äter mindre nyttigt och “unnar sig” ohälsosamma saker faktiskt kan leva ett mer hälsosamt liv om denne känner sig tillfreds med relation, jobb och livet generellt. Just livskvalitet tycker jag är viktigt att sträva efter. På alla plan.

En annan sak med Primary Food är också att en del cravings kan vara ett tecken på brist på något inom Primary Food istället för det man faktiskt craver. Om man till exempel varje kväll känner ett sug efter något sött kan det hända att man egentligen har en brist på närhet eller kanske fysisk aktivitet. Eller om man har ett problem med att man hela tiden småäter så kanske det inte beror på att man äter dåligt utan kanske man inte är nöjd med sitt jobb eller sin relation. Tål att tänkas på i alla fall!

Crowding Out
En annan sak vi kommer att få lära oss mer utav är det att lägga till saker istället för att ta bort. Att lära våra blivande klienter att äta mer av det nyttiga sakerna istället för att be dom sluta att de onyttiga. Tanken är att man så småningom kommer att automatiskt dra ned på onyttigheterna om man strategiskt lägger till andra saker. Tex om man craver söta saker kan man börja med att lägga till söt frukter och grönsaker i sin dagliga kost och se om detta så småningom minskar sötsuget. Det ska handla om att öka livskvaliteten istället för att införa regler och förbud. Uppmuntra, inte hämma, kreativiteten.

Ok, det får vara nog för den här gången. Fler inlägg på ämnet kommer med all säkerhet. Until then, var kreativ!

One Response to Varför jag valde IIN®

  • Erika says:

    Later som en valdigt vettig filosofi. Men ocksa ibland svart att komma ihag att tanka pa “the big picture”, och kanske annu mer i USA dar det ju av och till ar en del reklam. 😉 Lycka till med studierna, jattespannande amne!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Mikaela - in the world © 2013. All Rights Reserved.