IMG_8503

Äter ni buckwheat/bovete?

Även om det låter som om bovete är ett kornslag och i släkt med vete så är det egentligen ett frö och en nära släkting till rabarber och ängsyra. Bovete innehåller massor av fibrer och ingen gluten. Det är mer lättsmält än vete och även mer alkaniserande¹. Bovete innehåller också alla åtta essentiella aminosyror, vilket gör att det kan räknas som ett high-quality protein².

Om man ska gå ännu mer detaljerat in på hälsovinsterna så innehåller bovete flavonoiderna rutin och quercitin. Flavonoider agerar som antioxidanter, anticarcinogener (anti-cancer) och förbyggande mot hjärt- och kärlsjukdomar³.

Ni kan läsa mer till exempel här.

Jag brukar koka ett stort lass varje gång. Perfekt att ha färdigkokat i kylskåpet (något som också underlättar i en hektisk vardag). Vi äter det istället för ris/pasta, i sallader och som gröt. Man kan köpa hela korn (frön) eller mjöl. Mjölet kan man använda som vanligt mjöl och till exempel baka bröd eller laga pannkakor med. Prova om ni inte redan har gjort det!

IMG_8501

Jag håller på och försöker brainstorma lite angående min health coaching framtid och tänkte slänga ut lite provprojekt här på bloggen. Det här med superfood inlägg är ett sånt projekt. Tycker ni det är intressant? Det är hjälper mig att organisera lite vad jag lär mig och jag delar gärna med mig.

Ett annat provprojekt är att jag tänkte försöka komma igång med mitt Health Coach instagram konto: @healthbyyou. Där tänkte jag försöka lägga ut inspiration (i den mån jag hinner). Följ mig gärna där! (även om det är minimalt med bilder än så länge så kommer det fler!) Och om ni provar något jag tipsar om här bloggen (tex bovete) eller känner er inspirerad utav något jag skriver får ni gärna tagga mig eller använda hashtagen #healthbyyou.

—–

¹ Superfoods. 50 best foods to change your life. (2013). By LoveFood.
² The Essential Good Food Guide. (2013). By Margaret M. Wittenberg.
³ What are you hungry for? (2013). By Deepak Chopra.

—–

12 Responses to Superfoods: Buckwheat

 • Erika says:

  Kul att du skriver om bovete:) jag har just köpt 2 kg mjöl. Har du nåt gott mat-bröds recept?! El funkar paj? Kram

  • Mikaela says:

   Jag bakar så sällan så jag har inte så mkt recept på lager men sök lite på hittarecept.se. Och det går superbra att använda bovetemjöl till pajdeg. Lycka till!! Kram.

 • Erika says:

  Tack! Vi hitta ett gott recept o ska köpa hem lite tillbehör till brödet. Vi köper aldrig köpe- bröd men det ska bli kul o baka nåt nytt ned bovete:)

 • Gabriella says:

  Mat är alltid intressant!! Tror jag åt bovete ute igår på en libanesisk restaurang:) Fick välja mellan det och ris, dvs lite pest eller kolera , hahaha nää dååå. Tror nog bovete är nyttigare, och värst är tydligen pasta eftersom det innehåller gluten. (Talking bad carbs)

  Kram!

 • Ida says:

  Bovete är trevligt. Personligen gillar jag att göra gröt på det, med havremjölk och frukter/äppelmos! 🙂

  • Mikaela says:

   Ja, bovetegröt är gott. Jag fick precis tips från en vän att man kunde lägga det i blöt över natten och äta som raw food. Ska prova det!

 • Henrietta says:

  Tack!!! Sist jag var i mataffaren ville jag kopa bovete men kunde verkligen inte hitta det pa hyllorna men inte heller fraga efter hjalp eftersom jag helt hade glomt bort vad det heter. Har inte atit det sa mycket men gillar det verkligen i sallad, far se till att prova med annat ocksa nu nar jag antligen kan kopa det 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Mikaela - in the world © 2013. All Rights Reserved.