I helgen undervisade jag min första Mat Pilates timme. Det jag inte hade reflekterat över var att när man undervisar mattpilates kör man programmet samtidigt med gruppen (kanske inte hela tiden men till stor del). När jag undervisar grupptimmar på reformern stå jag nämligen bara bredvid och pratar dom igenom timmen. 

Insikt nr 1:
Gud vilken elak och sträng tränare jag är. Programmet var skittungt! Om jag hade varit min egen kund hade jag klagat! 

Insikt nr 2:
Det är betydligt svårare att undervisa när man samtidigt måste träna själv. Jag kämpade med att inte svettas ihjäl eller få andnöd. Det verkar lite oproffsigt om man knappt klarar av att göra övningarna själv. 

Insikt nr 3:
Det är definitivt dags att ta tag i min egen träning igen (mkt jobb och undervisning har resulterat i slarvig träning för mig själv). Vaknade dagen efter med träningsvärk! Nästan skrattretande. 

Men: 5 dagar kvar till semester! Vad säger ni om det?

5 Responses to Elak tränare?

 • Carina says:

  Fast jag står mest bredvid och talar även i mat… Brukar visa en del svårare övningar, men pratar mest och markerar andningen.
  Jag skulle klaga om det inte var tillräckligt tungt 🙂

  • Mikaela says:

   Gör du? Får nog prova det mer nästa gång. En annan fråga: har du mattorna riktade mot dig eller parallellt med din? (förstår du hur jag menar?). Kram! <3

   • Carina says:

    Jo, så lärde de ut åt mig, så blir mest psykiskt tungt att stå och rabbla andningsrytmen och instruktionerna hela dagarna 🙂 Som värst ledde jag 20h pilates i veckan, var lite enformigt. Jag brukar ha mattorna parallelt med min, men har sett även den andra varianten.

 • Haha. Men du kan säkert göra några övningar bara och visa hur det ska göras rätt. Det har jag sett andra göra. För det kan jag tänka mig om man måste prata och göra PRECIS alla övningarna med alla det måste ju vara skitjobbigt. Så himla kul att du nu är lärare och lär ut :). Plus bra att passet var tungt. De som inte orkar kan modifiera :). Kram

  • Mikaela says:

   Haha. Jag får nog öva på att prata mer och visa mindre. 🙂
   Ja, det är jättekul att jobba som instruktör. Jag tror de flesta vill ha tunga pass (har man betalat för det så vill man väl ha något ut av det) men jag ska öva på att erbjuda lite mer modifieringar.
   Kram!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Mikaela - in the world © 2013. All Rights Reserved.