IMG_0595

Varför inte börja det nya året med en bildbomb ifrån Hawaii’s Volcanoes National Park. Kilauea är en av världens mest aktiva vulkaner och runt denna vulkan har man etablerat ett stort parkområde med långa hikingtrails, museum, visitor center, restaurang m.m. Varje dag uppdaterar dem väderförhållanden, luftkvalitet, vindrättning och vart lavan pyser ut. Vi hade gärna hikat ut till den glödande lavan med området var avstängt så istället fick vi nöja oss med att se den på avstånd och hika runt på lava från äldra utbrott. Fascinerande och fantastiskt vackert hur som helst.

IMG_0577

Vi gjorde ungefär allt man kunde göra i den parken och hade ändå kunnat spendera mer tid där. Nästa gång tar vi med tältet och hikar de lite mer öde trailsen. Vi började lite easy med att gå från Visitor Center via Sulphur Banks och längst Crater Rim.

IMG_6888

Sen körde vi bort till Jagger Museum som har den bästa view av Kilauea. Min kära man hade kunnat stå här i flera timmar men jag tvingade vidare honom till slut.

 

 

IMG_0618

Nästa stopp blev Kilauea Iki Crater Trail där vi gick både uppe längst kraterkanten och nede i själva kratern. Det här var nog en av våra favoritturer även om den bara var 5-6 km lång.

IMG_0627

Det kändes nästan som att gå på mars nede i kratern. Vi tog hundratals bilder här nede men ni för nöja er med några få.

IMG_0644b

Det obligatoriska lotusbilden. 🙂

IMG_0670

En annan dag körde vi hela vägen ned till vattnet längst Chain of Craters Road. En vindlande väg genom lavaland.

IMG_0686

Väl där ned tog vi en minihike i längst havet runt på den svarta lavan. Lavan var från ett utbrott som började 1983 och fortfarande håller på. Lavan längst ned närmast vattnet var från tidigare i utbrottet medan lavan fortfarande pyste ut lite längre upp (för långt bort för oss att se eller hika till).

IMG_0720

E var i himmelriket. 🙂

IMG_6451

Två gladlökar på tur. ♥

IMG_0726

På vissa ställen hade vegetationen börjat bryta igenom igen. Detta lavaområde var från ett utbrott som skedde 1971-72.

IMG_0753

På kvällen på vår bröllopsdag hade vi bokat bord på den enda restaurangen i parkområdet. Där åt vi trerätters middag med utsikt över Kilauea kratern.

IMG_0767

Och den här bilden är tagen ifrån Jagger Museum efteråt.

IMG_0829

Avslutar med en bild som inte alls är tagen i vulkanparken med halvvägs upp en annan vulkan nämligen Mauna Kea. E ville så jättegärna köra hela vägen upp men vi hade ingen fyrhjulsdriven bil och jag ville inte riskera att köra fast. Istället gick vi upp för en liten kulle utanför Visitor Center och det var kallt nog nästan 3000 möh.

Det får vara nog för den här gången. Det kommer fler bilder så småningom. Ska försöka beta av dem i lite fortare takt än hittills. Men nu ska jag iväg på Mint Studios (igen). Jag undervisar 15 grupptimmar den här veckan (vanligtvis har jag 5 timmar) pga diverse julsemestrar.

Men vi hörs snart igen! Kram. ♥

2 Responses to Big Island – Volcanoes Park

  • inger says:

    Häftigt storslagna bilder tagna av ett häftigt och storslaget par..vilka vackra minnen ni lagrar i ert minnesarkiv..att plocka fram och gotta er åt nä dagarna är mer gråa och kalla som HÄR där vi har 25 minus idag..KRAM till er båda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Mikaela - in the world © 2013. All Rights Reserved.