IMG_0008b

Hippiehemmet slår till igen. Men vad gör man om man är för sjuk för att hitta på något avancerat men för frisk för att ligga på soffan hela dagen? Eget tvätt- och sköljmedel! Naturligtvis. Vi har ju använt våra Eco Balls, som jag skriver om här och här, i många många år nu men på Es önskemål har vi börjat att använda hemmagjort tvättmedel för att få pyttelite lukt på kläderna. Eller för att förtydliga, Es önskemål om tvättmedel. Mitt initiativ att göra eget efter som jag verkligen inte gillar de amerikanska överparfymerade tvättmedlena (och för att jag är jag och gillar att göra eget).

Jag gjorde en omgång tvättmedel för lite över ett halvt år sedan och har använt det till och från sedan dess. Jag älskar’t bortsett från att jag tycker tvätten blir så stel och omysig av den, speciellt om man inte torktumlar den torr. Så när jag ändå skulle slänga ihop en ny omgång tvättmedel bestämde jag mig för att också prova göra eget skjölmedel (jag vet att man bara kan slänga i lite vinäger men det kändes så tråkigt).

Så här kommer recepten (något som jag inte alls har hittat på själv utan har googlat mig till).

Tvättmedel:

1 liter Borax
1/2 liter Baking Soda
1/2 liter Washing Soda
1 bar tvål (ekologisk, hud- och allergivänlig efter behov)

Riv tvålen i små smulor. Blanda alla ingredienser i en stor burk. Använd som vanligt tvättmedel.

Sköljmedel:

2.5 cup varmt vatten
1.5 cup vit vinäger
0.5 cup balsam (ekologiskt, hud- och allergivänligt efter behov så klart)

Blanda balsamen med det varma vattnet. Rör i vinäger. Bevara i en luftät burk/flaska. Använd som vanligt sköljmedel.

Lätt som en plätt och något som bokstavligen tog mig 5 minuter att slänga ihop i och med att jag hade alla ingredienser hemma från förr. Kostar nästan ingenting per tvätt, lite mer om man använder kvalitetstvål och balsam så klart. Funkar lika bra som köpt men nu vet men åtminstone vad som är i. Lukt kan varieras med olika tvåler och balsam, efter humör och säsong.

Jag köper alla ingredienser på Amazon (vad skulle vi göra utan amazon?!?) så jag vet inte hur tillgängligheten är i Sverige/Norge.

IMG_0012Uttråkad valp medans matte bloggar.

 

3 Responses to DIY Tvättmedel och sköljmedel

 • Annika says:

  Ha-ha, jag trodde det skulle handla om varm mjölk eller välling till
  sjuklingarna innan jag läste rubriken… 🙂
  Vad händig du är! Och miljömedveten! Kram/A

 • Henrietta says:

  Nu blev jag inspirerad, jag tror jag ska prova att gora skoljmedlet! Jag har aldrig anvant skoljmedel forut da jag har tyckt att det kanns som nagot onodigt att lagga pengar pa plus att min mamma alltid sagt att man latt kan fa allergiska reaktioner (vet inte om detta ar sant, lol). I alla fall, ingredienserna i ditt recept kostar kanppt nat alls och jag har redan allt hemma. Dum fraga kanske, men hur mycket skoljmedel anvander man per tvätt?

  • Mikaela says:

   Vad kul Henrietta. Jag har inte använt sköljmedel förr heller men det här känns överkomligt. Jag tror säkert man kan få allergier pga mkt parfymer men välj ett balsam som du redan tål så borde det gå bra. Jag brukar bara hälla på så mkt sköljmedel som får plats i vårat lilla fack på tvättmaskinen (vi har en front-loaded) men kanske en halv deciliter eller mindre för en tvätt. Lycka till!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Mikaela - in the world © 2013. All Rights Reserved.