Vecka 27 och jag känner att det varit en bra vecka till trots för 3 nätters jobb. Jag har försökt att medvetet dricka mer vatten och har haft mindre sammandragningar och molvärk även om jag känner av det varje gång jag står eller går lite längre. Läkarbesök i torsdags och allt såg bra ut igen. Baby B som tidigare har legat med huvudet upp hade plötsligt vänt sig och jag kan faktiskt gissa exakt när han gjorde det för det var en natt som jag jobbade som han som vanligtvis är väldigt lugn verkligen bökade runt alldeles helt extremt. Så nu ligger faktiskt bägge två med huvudet ned och vi får se om dom stannar så fram till förlossningen. Jag klarade också glukosbelastningen denna vecka så ingen graviditetsdiabetes så långt i alla fall. För varje vecka som går känner jag mig mer och mer tacksam över hur bra jag mår och hur lite krämpor jag faktiskt har. Ja, det börjar vara tugnt, ibland blir jag så andfådd att jag måste lägga mig ned och jag är trött och vill sova hela tiden men annars så känns livet helt okej. Ingen foglossning eller smärta så långt, bank i bordet för det, och killarna växer och mår till synes bra. Min läkare ville trots mitt nuvariga braiga mående sjukskriva mig från vecka 30 pga high risk pregnancy (tvillingar) och i början ville jag protestera lite men kände att det nog bara var att tacka och ta emot. Mycket kan hända på 3 veckor och jobba kan man göra en annan gång.

Och appropå sjukskrivning. En av de absolut vanligaste frågorna jag får från er där hemma är hur länge jag har tänkt att vara hemma med barnen, om jag ska sluta jobba och om och hur länge E kan/ska vara hemma. Jag förstår intresset runt detta i och med att det skiljer sig så himla mycket från Skandinavien. Om vi hade väntat bara ett barn hade jag nog kunnat svara med lite större säkerhet men så fort vi fick veta att det var två där inne kändes allt så mycket mer osäkert och inte så självklart längre. E är definitivt en planläggarmänniska och jag kan vara det av och till men när det kommer till det här med föräldraledighet har vi fått inse att vi helt enkelt får ta det lite som det kommer. Det är så mycket som spelar in och påverkar framför allt när dom blir födda (hur tidigt), hur deras personligheter är (läs: hur bra dem kommer att sova) och hur vi kommer att vara och känna som föräldrar. Men vi har en plan som egentligen inte är så mycket av en plan utan mer en början på något som så småningom skulle kunna bli en plan som jag tänkte att jag kunde dela med mig lite av. Sen kan vi ju utvärdera när vi kommit oss på andra sidan tunneln.

Först av allt vill jag bara nämna att jag är tacksam för att vi bor i Kalifornien som har USAs bästa föräldraledighetslag som stat och i San Francisco som har ytterligare bättre lagar. Jag är tacksam för att jag är anställd inom City and County som erbjuder något av de bästa benefits man kan få (har jag hört) och att jag har en hälsoförsäkring som täcker det mest. Sen är jag också tacksam för Es jobb. För att han fortfarande är anställd i sin firma, för att dom är super supportiv och för att dom faktistk erbjuder pappaledighet (INTE en självklarhet).

Så här är lite facts och lite lösa planer:

– E får 12 veckors betald pappaledighet som han kan fördela lite som han vill. Han har också 4 veckor betald semester per år. Vår plan är att han ska ta ca 6-8 veckor ledigt när twinsen blir födda lite beroende på när dom blir födda och hur länge dem måste vara på sjukhuset. Efter det får vi se hur vi gör. Kanske en dag i veckan. Kanske en vecka här och där.

– Jag får delvis betald sjukskrivning från att min läkare tar mig av jobbet fram till 6-8 veckor efter att barnen blir födda. Min läkare har som sagt i dagsläget sjukskrivit mig från vecka 30 vilket blir 20 januari och sen får vi se när killarna bestämmer sig för att titta ut.

– Jag får sedan 16 veckors betald mammaledighet (child bonding time) som inte nödvändigtvis behövs tas på en gång men måste tas ut innan barnen är 1 år. Jag har krav på 12 veckor ledigt direkt efter min sjukskrivning och kan sedan försöka förlänga med 12 veckor i gången vilket kan godkännas eller nekas av min chef utifrån avdelningens bemanning. Ryktet är att det bör vara relativt lätt att få förlängt. Min förhoppning är att jag ska kunna ta mina 12 veckor direkt och sedan förlänga en eller två omgångar beroende på hur jag/vi känner att det går. Efter att man använt upp sina 16 veckors betald ledighet går man obetald men min anställning är officiellt skyddad i ett år efter att jag blev sjukskriven (dvs fram till januari 2018) vilket betyder att jag inte kan bli av med jobbet även om jag väljer att stanna hemma obetalt (om jag får det godkänt). Om jag inte får förlängning godkänd måste jag komma tillbaka eller säga upp mig. Om jag säger upp mig måste jag officiellt betala tillbaka de pengar jag fått från mammaledigheten (inofficiellt har jag hört rykte om att dem inte kommer efter en även om man säger upp sig).

– Jag har i dagsläget inte tänkt att sluta jobba helt men har tänkt att gå ned i tid. Sen får vi se hur jag känner när barnen är här. Jag har turen att faktiskt ekonomisk kunna välja lite hur mycket jag vill jobba och också turen att ha både ett sjukhusjobb och ett pilatesjobb som är relativt flexibelt. Så möjligheterna är många.

Så det var lite om våra tankar och planer inför föräldraledigheten. Vi är otroligt nöjda med den ledighet vi kommer att få även om jag vet att situationen sett annolunda ut om vi hade bott i Sverige eller Norge. Jag vet också att vår situation inte alls är representativ för USA generellt men det är det enda jag kan jämföra med just nu.

Det får vara nog för den här gången.

Gott nytt år kära bloggläsare! Ser framemot ännu ett år tillsammans med er. ♥

2 Responses to Vecka 27 och det här med föräldraledighet

  • Annika says:

    Tack Mikaela för all fakta runt det här med föräldrapenning/föräldraledighet i USA/SF!
    Så intressant att ta del av då jag vet så lite om det och själv bara haft småbarn i Sverige.
    Förskola osv. vore också intressant att höra om när det kanske blir aktuellt… Kram!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Mikaela - in the world © 2013. All Rights Reserved.