Våra små troll är 6 veckor idag. ❤️  Det känns som det här med tvillinglivet har blivit lite mer påtagligt sista veckan när killarna har varit mer vakna och kanske lite mer gnälliga (inte alls mycket gnälliga dock). Men allt tar ju betydligt längre tid och ibland tänker vi på hur det skulle vara att “bara” ha en. Och det här med att räcka till för bägge två alltså. Ibland gäller det verkligen att ta ett djupt andetag och intala sig att man gör så gott man kan. Lättare sagt än gjort när båda vill och behöver uppmärksamhet samtidigt. Eller när du står där mitt på natten och byter två blöjor, blir nedspydd av två bebisar eller har två hungriga killar som gärna vill ha mat nu på en gång. Samtidigt klarar jag inte att sluta tänka på hur fantastiskt det är att vara tvillingförälder. Det är verkligen dubbel lycka och dubbel kärlek. Nästan varje dag nämner vi det – hur lyckligt lottade vi är alltså. Två coola killar att älska. ♥♥

Och apropå blöjbyten. Redan innan jag blev gravid visste jag att jag vill köra delvis tygblöjor. På grund av miljön och på grund av den ömtåliga lilla babyrumpan. Sen blev jag gravid med tvillingar och började att tvivla. Gjorde extremt mycket googlesök – var det ens realistiskt att köra tygblöjor med twins liksom? Vissa menade att det var helt möjligt medan andra menade att det var galenskap att ens tänka tanken. Men min nyfikenhet tog över och tygblöjor var faktiskt det första jag köpte till killarna. Ändå har det tagit enda tills nu innan jag vågat prova. Jag har liksom varit lite rädd för hur mycket jobb det skulle bli och visste inte om dom skulle hålla tätt eller läka hela tiden (vi hade extremt mycket läckage med vanliga blöjor i början innan vi lärde oss). Men till slut fick jag alldeles för mycket ångest över hur många blöjor vi använder och slänger hela tiden (typ 500 blöjor i månaden!!) att jag fick fingern ur och har nu så smått börjat testa. Linnéa har varit lite av min mentor och stöttekontakt i hela processen och nu är jag alltså äntligen igång!

Just nu kör jag tygisar när jag ändå bara ska hänga hemma. Än så länge har det definitivt varit lättare än vad jag tänkte (som med det mesta). Dom har som oftast hållt tätt, till och med för stora bajsexplosioner och de gånger dem läckt hade nog även en vanlig blöja gjort det. Tvätten känns överkomlig (mest för att vår städhjälp ordnar resten av tvätten – jag veeet, så himla lyxigt!) och det känns som mitt sjuksköterskejobb har härdat mig när det gäller kiss, bajs och spyor. Och hur sött är det inte med tygblöjrumpor egentligen?. Enda nackdelen: alla kläder blev plötsligt ännu mindre (tygblöjor tar mer plats än vanliga) och det känns som jag var tvungen att gå upp en storlek på allt. Det i tillägg till att killarna växer så sjukt fort resulterade i att jag panikbeställde en stor omgång kläder i storlek alldeles för stort (men antagligen kommer dem har vuxit i dem redan om ett par månader).

Vi kommer nog inte att köra 100% tygisar men det känns som att varje gång vi gör det sparar vi i alla fall miljön och rumpan lite – och lite är alltid bättre än ingenting. Jag ska berätta mer när jag kört lite längre tid – om ni är intresserade alltså?

Sen över till något som jag har fått en del frågor om – hur vi lägger upp nätterna. Sover vi överhuvudtaget? Först ska jag säga att vi har haft tur att våra killar mer eller mindre sovit bra och synkroniserat helt sedan vi kom hem från sjukhuset. I början var vi uppe bägge två alla matningar även på natten för det kändes orättvist att en skulle ta allt som första tiden gärna tog 1.5-2 timmar (inklusive min pumpning). Men när E gick tillbaka till jobbet bestämde vi oss också för att det var på tiden att vi bägge fick lite mer sömn än 2 timmar i sträck. Killarna äter snabbare nu och nu när dem är större kan en person dubbelmata bägge (och jag pumpar samtidigt som jag matar) så nu tar allt inklusive blöjbyten ca 45 min-1 timme.

Men i alla fall, så här kör vi just nu:

Runt kl 20 myser vi ned oss i soffan framför någon serie och matar varsin bebis. Efter det börjar jag göra mig i ordning för natten, pumpar en sista gång och runt 21.30 brukar jag vara i säng. Då tar E ut Nelson på sin kvällstur och sen runt 23 matar han killarna, byter blöja och lägger dem. Han brukar sen komma i säng runt midnatt. På vardagarna tar jag matningarna runt kl 02-03 och 05-06 medan E tar den kl 07-08 före han går till jobbet. På helgen tar jag matningen kl 02-03 för då måste jag hur som helst pumpa men sen tar E matningen kl 05-06 så jag får sova lite längre. Än så länge funkar det här bra för oss. Vi hoppas att snart komma ned till bara en matning om natten men än så länge har vi alldeles för hungriga och regelbundna killar vilket känns helt okej nu när dem är så små. Jag tror att mitt nattarbete har förberett mig för lite sömn och än så länge känner jag mig relativt pigg, även om jag så klart blir trött om kvällarna och somnar som en sten så fort jag lägger mig (och har dagar som idag då jag bara vill hänga hemma och inte göra någonting).

Så det var lite om vårat liv just nu. Idag skulle jag på den där mammaträffen på sjukhuset men skippade den (igen) och hänger hemma istället. Jag åt nog lite för lite igår vilket alltid resulterar att jag blir hungrig på natten och inte kan sova. Men i eftermiddag ska jag iväg på MNT studio och få lära mig lite om de nya reformer maskinerna dom köpt in. Längtar så till att börja undervisa igen!

Men gud vilket babbelinlägg det här blev då. Så går det när E lämnar mig ensammen med två sovande killar. 😉


2 Responses to 6 veckor – det här med tygblöjor och vårat nattupplägg

 • Christel says:

  Visst går det att använda tygblöjor till tvillingar! Vi gjorde det och jag tyckte att det var supersmidigt. Alltid blöjor hemma, billigt och bättre för miljön. Jag kan inte förstå att inte fler provar (men det är som med menskopp, det verkar som folk inte vågar testa det som inte är norm). Kul att föja er och era söta grabbar ?

 • Karin says:

  Hej! Jag gillar verkligen dina babbelinlägg, fortsätt med dem!
  När min son var nyfödd körde vi samma upplägg som ni, fast vi bara hade en.. Jag hade det väldigt jobbigt efter förlossning så det var guld värt för mig att min man oxå hjälpte till med matningen så jag kunde sova. Jag matade vid nattning och han som är nattuggla matade vid 23, sen jag på natten så mina bröst inte skulle explodera. Körde nog så tills han slutade med välling på natten vid ettårsålder.. nu fyller han 7… shit va tiden går fort??!
  Njut av era fina söner, och stort grattis!
  kram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Mikaela - in the world © 2013. All Rights Reserved.