På sistone har jag fått så himla många kommentarer – både från vänner, bekanta och helt okända – om att vi tar med barnen på så mycket. Det är både positiva kommentarer om att folk är imponerade över att vi vågar och får det till och att det är bra att vi inte låter bebislivet styra vårt liv (ha! you wish) men också många mer negativa kommentarer om att vi utsätter våra barn för fara, inte borde fläkta runt med dem utan borde stanna hemma och ta det lugnt. Att vi är egoistiska och inte tänker på barnens bästa, att jag är manisk och tror att jag måste bevisa något osv.

För det första, jag hoppas att de allra flesta förstår att blogg, facebook och instagram bara visar en bråkdel av vårat liv. Bara för att jag postar och skriver om hiker, promenader, cafébesök osv betyder det inte att vi göra det varje dag hela tiden. Vi har många down-dagar då vi bara hänger hemma och myser i soffan. Bara att det är begränsat hur spännande det är att skriva och ta bilder på soffmys (hur mysigt det än är).

För det andra, jag kan för mitt liv inte förstå hur jag skulle utsätta mina barn för fara för att vi tar dem med ut. Ut bland folk ibland men mest ut i frisk luft alltid skyddad antingen i sin vagn eller i en bärsele nära oss.

För det tredje, vad är normen egentligen? Mina amerikanska vänner och bekanta tycker det är helt onormalt hur tidigt och hur mycket vi gör med killarna medans mina svenska vänner här borta tycker det är helt normal och gör detsamma. Samtidigt är jag med i svenska tvillinggrupper och mammagrupper där det inte alls verkar vanligt att ens ta med barnen ut på promenader första månaderna än mindre på kafé och restaurangbesök eller hiker. Gör man inte det? Är det vi som blivit förblindad av det kaliforniska expatlivet? 

8 Responses to Hur mycket ska man göra med barnen?

 • Anna says:

  Men åh, jag blir lite trött när jag hör att ni fått kommentarer om det. Hemskt vad folk ska lägga sig i! Skulle det vara 1. så himla omöjligt då? 2. nåt fel med det? Nej och nej, säger jag. Nu har jag två barn med 4 års och inte 4 minuters mellanrum :), varav en bebis, men vi tar också med dem på allt möjligt och folk tycker ibland att vi är lite konstiga. Men man vill ju vara med sina barn OCH inte bara sitta i soffan, det är väl inte så konstigt egentligen? Jag tror barn mår bra av att få uppleva många olika situationer (främst när de blir lite äldre än dina grabbar kanske, men jag tror inte på nåt sätt att det skulle vara skadligt tidigare!) och jag vet att jag mår bra av att ha mina barn med mig och visa dem världen. Så länge det sker på barnens villkor förstås, men så blir det ju av sig själv!

 • tove says:

  Gör vad ni vill med barnen! Ta med dem ut om ni känner för det och det känns roligt och bekvämt. Det är klart det är mysigt och skönt att bara hänga hemma men man blir trött på det också. Jag tror att det bara är nyttigt för bebisar att komma ut i friska luften så länge de inte blir allt för kalla eller allt för varma.

  Ni känner ju vad som är bäst för era barn!

 • Karin says:

  Sjukt att du ens ska behöva förklara hur ni lever i en sån dum kommentar. Barnen mår bäst med att vara med sina föräldrar, oavsett om ni sitter i soffan eller är ute på hajk. Njut och unna er mysiga utflykter och hajker när ni orkar, det mår hela familjen bra av!
  Kram!

 • inger says:

  Ja du..människan är en “rolig” varelse” Nog för att man kan hålla sig för skratt många gånger..när man läser vad en del skriver ETT har jag noterat och det ÄR att människor som INTE LEVER sina egna liv..är mest benägna att klanka och hitta fel på /hos andra Avundsjukans fula tryne brukar då dyka upp hos dessa människor för att spy ut sitt unkna missnöje ..på andra ..över sin egen otillfredsställelse Till dom säger jag .bara .Skaffa er ett eget liv så behöver ni inte parasitera på andras Kram till DIG och de dina

 • Pernilla says:

  Våra hängde också med på hike i bärsele och när de var nyss fyllda 3 år gick de på deras första långhike i Cali. De är ju 9 år idag och det verkar inte vara något större fel på dem idag 😂

 • Emma says:

  Utan att vara mamma själv men ändå besitta viss kunskap i egenskap av barnsjuksköterska så skulle jag säga att var och en får göra som de vill 😉 Men skämt åsido så tror jag det är bättre för småttingar att vara utomhus i friska luften än att bara vara inomhus.. Tror också att en hike kan vara bättre om man tänker på ev överstimulering och infektionsrisk än att strosa med barnvagnen på köpcentrum och i trånga affärer.. Kör på det som fungerar för eran familj <3

  Kram Emma

 • Ja de där jäkla mamma-normerna. Det som funkar för er är ju rätt. Och det som funkar idag med bärsele eller vagn kanske inte funkar om en månad. Vad vet vi? Lyssna på dig och barnen och stäng av normerna så gott du kan!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Mikaela - in the world © 2013. All Rights Reserved.