När killarna blev 4 månader började vi med gröt, dels för att dom åt typ var och varannan timme och dels för att se om dom kanske kunde sova lite längre på natten (det gjorde dom inte men Olivers humör blev i alla fall lite mer stabilt). Ganska direkt efter att vi börjat med gröt började vi också ge smaksprover på annan mat och vi märkte ganska snabbt att våra killar gillar mat! Så himla kul!

Jag har läst ganska mycket om barnmat, bebisar och mat osv och förstått att tiden mellan 4-6 månader är den gyllende tiden för att introducera nya smaker. Jag fick Ann Fernholms bok Smaksäventyret av mamma och tycker det är så himla intressant det här med barn och mat. Hur vi har någon föreställning om vad barn kan och inte kan äta medan man i andra kulturer ger barn det vi aldrig skulle tänka oss att ge.

Jag och E har varit ganska så liberal med vad vi har gett killarna hittills. Dom har fått allt ifrån rena grönsaks- och fruktmoser till smoothies, hummus, oliver, brunost och mer komplexa moser. I Sverige körde vi en del köpta barnmatsburkar men nu när vi är tillbaka i SF har jag börjat göra egen mat och det är så himla kul. Speciellt eftersom killarna dessutom verkar gilla allt man ger dom.

Igår gjorde jag två varianter som båda blev en hit hos killarna:

  1. Ångkokta morötter, sötpotatis och äpple. Mixat och blandat med lite kanel och kokosolja.
  2. Ångkokt potatis, zucchini och päron. Mixat och blandat med lite olivolja.

Så småningom ska vi börja med fingermat istället för bara moser och det känns också spännande även om jag hatar kladd. Men det antar jag att jag bara får lära mig att leva med med två bebisar.

Uppdatering på sömnen btw: No sleep i natt. Ugh!

Den här veckan börjar vår nanny och det ska bli både skönt och lite läskigt. Men mer tid till mig känns bra och välbehövt nu när vi snittar ca 2-3 timmars sömn per natt. 😴

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Mikaela - in the world © 2013. All Rights Reserved.