Från att Oda var född bajsade hon utan överdrift 20+ gånger per dag och hon skrek som om det var jordens undergång varje gång. Hon skrek också varje gång hon pruttade vilket var flera gånger i timmen. Hon vaknade av att hon bajsade och blev också så himla röd på rumpan vilket gjorde att hon skrek ännu mer av att byta blöja. Detta resulterade i en väldigt missförnöjd och gnällig bebis och till slut efter att ha gjort massor av research bestämde jag mig för att börja ge henne probiotika och det är typ det bästa jag gjort. Redan efter ett par dagar slutade hon magiskt att bajsa hela tiden och hade märkbart mindre gaser och mindre ont i magen. Jag kommer ihåg förvåningen första gången jag bytte en blöja som inte var en bajsblöja. Nu bajsar hon varannan eller var tredje dag och skriker inte som en stucken gris varje gång. Hon sover längre och lugnare och är en glad och förnöjd bebis när hon är vaken. Hennes diaper rash är borta och även hennes baby acne. Jag kan så klart inte säga att allt är 100% probiotikans förtjänst men det var en så plötslig förändring efter bara några dagar att jag inte kan tro att det bara handlar om att henne magsystem mognat av sig själv. Så jag sätter mina pengar på probiotika.

Många tror ju att vissa saker som mamman äter kan göra bebisen mer gasig/orolig men väldigt lite forskning stödjer det. Probiotika är faktiskt en av få saker som forskning faktisk visar kan hjälpa vid kolik/magproblem hos nyfödda. Även för eksem och andra hudbesvär. Speciellt “snittbarn” kan behöva en extra boost dels för att mamman ibland får antibiotika före, under eller efter snittet och dels för att snittbarn går miste om bakteriefloran som överförs från mamman till barnet vid vaginal födsel. Så intressant alltså!!

Hur som helst så fortsätter vi att ge Oda probiotika lite till. Så lätt tilltag för att få en lugnare och gladare unge. Oda är en väldigt lättsam bebis annars och världens största sömntuta. Hon är vaken ca 45 min till 1 timme i sträck, ibland lite längre men sällan mer än 1.5 timme. Och natt vill hon gärna ta redan kl 17 men vi försöker hålla henne vaken till efter kl 18 i alla fall. Då sover hon till ca 22/23, äter och somnar om till 02/03 och sen till 05/06. Om hon då får komma och sova med mig somnar hon ofta om till 07-08 igen. Så härligt med en unge som gillar att sova. Även om det blir uppdelad sömn så hjälper det verkligen på att kunna lägga henne kl 18-18.30 och så killarna kl 19 och få lugn och ro några timmar på kvällen. Vi får se hur länge det håller i sig men just nu tackar vi för vår lilla sömntuta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Mikaela - in the world © 2013. All Rights Reserved.