Drömmer du om att jobba som sjuksköterska/ sykepleier i USA? Sliter du håret av dig i frustration över den amerikanska byråkratin? Well, me too. Men här har jag samlat lite information om hur jag ordnade mig en amerikansk sjuksköterskelegitimation (RN-license).

Sist uppdaterad september 2013.

Jag började tankeprocessen i 2008 och surfade runt på olika siter för att få tips och hjälp. Det finns tyvärr otroligt lite info och om man inte orkar sätta sig ner och plugga på amerikanska sidor är det lätt att ge upp. Men stå på! Jag ansökte om RN license i Florida i början av 2010 (eftersom vi hade planer om att flytta dit). Just nu bor jag i San Francisco och jobbar sedan februari 2013 på en av SF’s största trauma/surgical ICU.

På denna sida har jag samlat lite information om hur jag gick tillväga för att få en RN-license. Jag hoppas att det kan vara till hjälp för andra som också önskar att prova lyckan på andra sidan Atlanten. Tips, tankar och frågor är självklart välkommna! Jag är varken expert eller ett facit men hoppas att något av det jag skriver kan vara till hjälp för er andra.

Steg 1 är att bestämma sig i vilken delstat du har lust att jobba. Olika delstater har olika krav så ta tidigt reda på vad just “din” delstat kräver. På NCSBN hittar du kontaktinfo till de olika Board of Nursing. På deras hemsidor brukar det stå vad som krävs för utländska sjuksköterskor. Fyll ut en ansökan och betala den avgift som må krävas (204 USD för Florida).

Tips! Läs noggrant igenom instruktionerna. Du kan spara både tid och pengar på att skicka rätt papper till rätt plats på rätt tidspunkt! Jag vet att det är dödstråkigt att gå igenom 15-20 sidors instruktioner – men tro mig, det är värt det hundra gånger om!

Många delstater kräver ett Social Security Number (SSN) för att överhuvudtaget starta ansökningsprocessen. Om du inte redan har det finns det två möjligheter – gå via CGFNS och gör deras qualifying exam (i och med att jag själv inte gick den vägen kan jag tyvärr inte svara så mycket på hur det går till) eller gå via en delstat som inte kräver SSN för att påbörja processen (bla Florida och New York). När du har fått en license i en delstat kan du söka över den till din aktuella delstat när du fått ett SSN. På så sätt sparar du lite tid men förlorar också många 100 doller.

Steg 2 innebär förmodligen att få din sjuksköterskeutbildning godkänd. Detta är både tids- och tålamodskrävande men med lite tur, några övertalningsförsök samt en bunt med telefonsamtal går det förhoppningsvis till slut. Jag använde mig av CGFNS för att få en full-education-course-by-course-report. Detta kostade då jag ansökte 378 USD.

När du fyller ut ansökan om en report får du ett request-form som ska skickas till din sjuksköterskeskola och till Socialstyrelsen. CGFNS kräver att alla papper skickas direkt därifrån och det ska vara orginalpapper med stämpel och underskrift. Alla papper ska så klart vara på engelska och bara certifierade översättningar godkänns. Om du har tur så är skolan van att fylla i sådana papper och har redan översatta kursöversikter (jag hade tur) annars så måste ofta du själv ordna att få papprena översatta och detta kan bli dyrt om du inte kommer runt systemet genom att själv översätta och få skolan att godkänna dem (inte alla delstater godkänner detta!).

Tips! Skriv ett instruktionsbrev. Även om man skulle kunna tro att det vore enkelt för skolan och Socialstyrelsen att fylla ut dessa papper så rekommenderar jag att du skriver ett instruktionsbrev som du skickar med request-formen till skolan där du tex skriver att det är viktigt att dom fyller i alla fälten, bifogar engelska kursöversikter och stämplar kuvertet. Om CGFNS inte är nöjd med papprena som skickas över till dom kräver dom att nya papper eller tilläggspapper skickas och detta försenar hela processen en del. Och för gud skull: Kom ihåg att själv skriva under request-pappret innan du skickar det vidare till din skola och Socialstyrelsen.

Tips 2: För er som har både svensk och norsk sjuksköterskelegitimation rekommenderar jag inte att ange bägge till CGFNS. Om ni anger bägge måste både de svenska och norska myndigheterna skicka in godkända papper. Socialstyrelsen var snabb och effektiv men Norska Autorisasjonskontoret extremt långsamma = försenar processen ytterligare.

När alla papper är skickade över till USA är det bara att vänta och hoppas på att alla andra jobbar fort och hårt för din skull. Förhoppningsvis får du din utbildning godkänd annars får du ofta veta vad som fattas. Jag var inte tvungen att komplettera någonting men jag har hört om folk som varit tvugna att ta igen pediatrik och psykologi. Allt beror på hur mycket teori/praktik du hade under grundutbildningen. CGFNS har ca 8 veckor på sig efter att alla papper har kommit in till dom.

Steg 3. Medans du väntar på att få din utbildning godkänd kan du ta tag i din engelska. Du måste ha ett bevis på dina engelskakunskaper genom ett TOEFL (US) eller IELTS (UK) test. Checka på Board of Nursing vilka poäng som krävs! Jag tog IELTS och där krävs en overall band score of 6.5 och 7.0 på spoken part.

Tips: Om du har möjlighet – ta TOEFL. Amerikanerna är amerikaner och litar bäst på det amerikanska språket. Om du senare har tex lust att söka universitet godkäns i många fall inte IELTS.

Steg 4. Checka med Board of Nursing om du behöver ta några övriga kurser/tester. Florida krävde tex en kurs som heter Prevention of Medical Errors. Denna kunde man ta online för en mindre summa peng och var skönt att göra undan medan jag väntade på att utbildningen skulle bli godkänd.

Steg 5. ATT & NCLEX-RN. NCLEX är den nationella sjuksköterskeexamen som ska tas av alla registrerade sjuksköterskor. Detta är ett internetbaserat kunskapstest som kan göras på olika testcentra runt i världen. Närmaste från Sverige och Norge är London och testet går ca 2 ggr i veckan. Testet är som sagt internetbaserat och många frågor är av sorten multiple choice. Man får mellan 75 och 250 frågor beroende på hur många rätt och fel du svarar. Testet stängs av när datorn menar att du antingen är godkänd eller alldelse för usel för att ens klara provet.

När Board of Nursing i den aktuella delstaten har fått in nödvändig dokumentation och (förhoppningsvis) godkänt den får du ett så kallat ATT (authorization to test). Denna är giltigt en begränsad tid (ofta 3 månader). Registrera dig på PearsonVUE och betala deras avgift (ca 200 USD plus extra avgift för att göra det utanför USA). Om du inte har börjat plugga nu så är det alltså verkligen på tiden.

Tips: Ta testet så fort du kan – och plugga! Det kan vara en idé att ta testen så fort du har möjlighet för om du nu (ve och fasa!) skulle bli underkänd så måste du ofta vänta 45-50dagar (beroende på delstat) innan du får ta det igen. Om du har tur hinner ditt ATT inte gå ut – annars måste du punga ut för ett nytt…

Jag får många frågor om hur mycket man behöver plugga inför NCLEX. Det beror helt på vilka grundkunskaper och erfarenheter du har. Sjusköterskeyrket ser något annorlunda ut i USA än här i Skandinavien så jag rekommenderar att du pluggar till testet men du vet bäst själv vad dina svaga punkter/områden är. Jag gjorde massor av NCLEX testfrågor (det finns många olika cd-skivor och appar till telefoner) och kom fort fram till att det var psykiatri, barn och gynekologi/födsel som var mina svaga områden.

Det finns massor av olika böcker (de flesta bibliotek har någon utgåva) men jag använde mig utav följande:

1. Lippincott’s content review for NCLEX-RN av Diane M. Billings. Detta är som namnet tillsäger bara en content review och berör de områden man ska kunna endast flyktigt. Områderna är the childbearing familiy and neonate, children, adults with medical-surgical health problems och clients with psychiatric disorders and mental health problems. Genom boken får man en översikt av vad det är man ska kunna och så får man fördjupa sig mer i dom ämnen man anser sig behöva genom andra böcker. Boken innehåller dels tester för varje kapitel, varje område och sedan övergripande övningstest inför the real NCLEXtestet. Med boken följer också en CDskiva som jag använt mig mycket av där man kan öva på “riktiga” NCLEXtester.
2. NCLEX-RN Medications av Kaplan. Denna bok går igenom 280 mediciner, dess verkan och biverkan. Viktigt är att komma ihåg att USA ofta använder sig av andra preparatnamn än vad vi är van med hemifrån. Dessutom använder dom ett annat generiskt namnsystem än det vi använder i Europa. Paracetamol heter till exempel Acetaminophen.
3. NCLEX 4000 (CD-skiva).

Tips: Strukturera dina läsning. Det är helt omöjligt att plugga på allt och kunna allt. Fokusera på det du är svagast på. Jag fick många frågor om prioritering och ledarskap. Det var allt ifrån vilka mediciner som skulle prioteras att ges först till vilka patienter som skulle få tillsyn först. Det handlade mycket om att vara en ledare – dvs. deligera rätt uppgift till rätt person. Fastna inte i detaljer.

När du klarat NCLEX är din license oftast godkänd. Grattis!

♣♣♣

Lite om andra saker som kan dyka upp:

SSN: För att få Social Security Number (personnummer) krävs antingen att du är legalt permanent bosatt i USA (dvs om du ex har ett green card eller amerikanskt medborgarskap) eller att du har ett visum som du får jobba på (J1/2, E1/2, L1/2 osv).

EAD. För att få jobba i USA krävs att du har ett s.k. Employment Authorization Documentation (EAD). Detta söks antingen i samband med ditt visum eller via USCIS onlinetjänst.

Visa Screen. Om du söker om att bli sponsrad, dvs få ett Hb1 visum krävs att du har en s.k. Visa Screen. Denna utföres av CGFNS som (igen) checkar din utbildning, engelskakunskap och att du tagit antingen CFGNS exam eller NCLEX-RN exam. Detta kostar pr idag 540 USD. Per idag sponsras inte grundutbildade sjuksköterskor. Inte för att sjukhusen inte vill utan för att det är en lag på att dom inte får lov. Om du har en specialistutbildning kan situationen se annolunda ut beroende på inom vilket fält och vilken delstat/stad.

Ansökningsprocessen är lång och tidskrävande (och inte minst dyr) så var säker på att du verkligen vill flytta och framför allt – ha tålamod! Jag får i princip varje vecka mail ifrån någon som har lust att flytta till USA. Jag svarar gärna på mail men läs gärna igenom den information jag redan skrivit ned först. Och utan visum/green card är det tyvärr svårt att flytta hit per dags dato (däremot ska jag inte skriva under på att det är omöjligt!).

Här svarar jag på lite fler frågor som jag fått från er läsare.

Här skriver jag lite om amerikanska sjuksköterskelön osv.
(vilket är extremt svårt att svara på iom att varierar så mellan delstat till delstat och stad till stad).

Här kan ni läsa lite om mina upplevelser av att jobba som RN i San Francisco.

LYCKA TILL!

95 Responses to Amerikansk sjuksköterskelegitimation (RN-license)

  • Ulla says:

   Grattis! Well Done!
   Själv flyttade jag till USA 2001 efter att ha gjort CGFNS-test och TOFEL- test i Sverige. Hade mångårig erfarenhet i Sverige som vårdlärare och flyttade främst för att gifta mig med en vän från min ungdom. Allt tar tid och är dyrt, men när jag klarade NCLEX-testet fick jag arbete direkt. Lönen är fantastisk jämfört med den i Sverige. Utmärkt sjukvård via försäkring? Tufft tempo, men jag hade tur och fick

   • Ulla says:

    Hyfsad semester.
    Pensionen är bättre och man har råd att pensionsspara.
    Du har skrivit en utmärkt blogg med goda råd till blivande sjuksköterskor.
    Jag önskar dig all lycka och framgång!

   • Mikaela says:

    Hej Ulla!
    Vad kul att höra om din erfarenhet! Bor du fortfarande kvar i US? Vad jobbar du med nu? Det är absolut både fördelar och nackdelar med att jobba i USA, men framför allt är det en fantastisk möjlighet och erfarenhet! Tack för att du delar med dig och lämnade spår här. Kram!

  • Rosanna says:

   Hej,
   Yes. Tack för super information. Jag letat som ett djur för att hitta överskådlig information om hur jag ska gå till väga för att söka amerikansk legitimation.
   Jag är svensk men gift med en amerikan. Bott i Californien i många år men flyttade hem till Sverige för att plugga. Tar min examen nästa vecka men hoppas kunna flytta tillbaka så fort som det går. Har permanent green card vilket är en stor bonus. Även om det är en tidskrävande process känns din information positiv. tack för att du sammanställt den!
   Rosanna

   • Mikaela says:

    Hej Rosanna!
    Vad kul att du hittade hit och vad glad jag blir att min info kan hjälpa dig. Eftersom du redan har Green Card kommer det absolut inte vara något problem för dig att skaffa dig RN-license. Det tar lite tid (kanske ett år) och kräver tålamod och ståpåvilja men absolut genomförbart. Lycka till vidare och GRATTIS till examen (och världens bästa jobb)!! Kram.

 • leon says:

  Hej. Spännande läsning. Går just nu i samma tankar att försöka få fara till USA och jobba som sjuksköterska. Hur går det för dig? Är allt klart? Skulle vara kul att höra om det gått vägen?
  Känns ganska långt borta innan man kan fara över och jobba 🙂

 • Gabriella says:

  Hej Mikaela,

  Vilken välorganiserad sida du har! Jättebra ju 😉
  Grattis till giftemålet förresten!

  Hur kommer det sig att du har en license i Florida?!

  För mig går der sakta framåt… Mitt universitet Linköping – Hälsouniversitetet tog väldigt lång tid på sig att skicka över alla papper CGFNS. Men nu har de fått dem sen några veckor tillbaka tillbaka och ska skickas över till Michigan Board of Nursing. Hoppas verkligen att de godkänner allt så jag får göra NCLEX testet snart 🙂 Just nu pluggar jag för fullt 🙂 Jag har arbetstillstånd ( snart i alla fall) som gäller till Sep 2012. Så jag hoppas få in en fot på ett sjukhus och hoppa in som undersköterska fram till jag har min Michigan RN license 🙂

  Härligt att du bor i SF, världens härligaste stad 🙂 Försöker bearbeta maken till att söka jobb i Silicon Valley hahaha 😉 Vi blir kvar i MI till Sept 2012, sen vet vi inte var vi tar vägen.

  Men du har alltså gjort NCLEX ? Hur var det ? Hur länge har ni tänkt stanna i SF ? Några år eller permanent? Är det lätt att få jobb i SF ?

  Kram!

 • Love in LA says:

  Hej Mikaela !
  Tur att du hittade min blogg så jag kunde gå in på din och läsa detta – för jag är leg. ssk och har påbörjat denna process. Men jag insåg inte att det var så här stort och jobbigt – jag pluggar just nu inför mitt NCLEXprov. Puh ! Tack för jättebra information iaf – kommer hjälpa mig massor ! 🙂

  • Mikaela says:

   Hallå där! Vad bra att min sida kunde hjälpa litegrann 🙂
   Det är mycket jobb men (förhoppningsvis) värt det. Har du SSN underlättar det allt.
   Hör av dig om du behöver hjälp/motivation/få ut frustration. I know the feeling! 😉
   Kram och Lycka till!

 • Samira says:

  Nu börjar min resa för att ansöka amerikansk legitimation..
  det är ett hav med information och jag känner mig vilsen.
  Pga kärleken blir mitt val Ohio.
  Deras hemsida ser så hemsk ut 🙁 ..
  Men din blogg är till stor hjälp Mikaela. Tack för det!

 • sharon says:

  hej mikaela
  vilken underbar blogg du har med fantastisk information.
  jag ska precis påbörja processen med att ansöka om ett ssk leg. jag vill jobba i san diego så jag kommer att ansöka till californa. det information som jag har läst i vissa hemsidor är att man inte behöver gå igenom cgfsn när det gäller just california. vet du om detta stämmer?

  • Mikaela says:

   Hej Sharon!
   Välkommen hit 🙂 Du behöver inte ta CGFNS exam men du måste ha ett SSN för att söka här i California. Om du har det så är det bara att börja ansöka! Lycka till.

   • Sharon says:

    Hej tack för svaret 😀
    Jag har inte en ssn vet du hur man gör då? Måste man gå genom någon speciell myndighet i california då. Förökt undersöka lite men blir bara förvirrad 🙁

    Mvh/sharon

    • Mikaela says:

     Du måste ha visum och arbetstillåtelse (eller permanent upphållstillåtelse/greencard) för att få SSN. California sponsrar inte sjuksköterskor så om du inte har någon annan väg att gå kan det nog vara lite svårt. Lycka till!

     • Sharon says:

      Ok ja de finns inget att göra åt får försöka att göra som du har gjort och gå genom en annan delstat först och sedan konvetera legitimationen. Men varmt ska det va så det blir nog Florida eller Hawaii 😀 tack så hemsk mycket för alla dina goda råd och lycka till med alla dina planer 😀

   • Sophi says:

    Tack soooo mkt for denna info
    Just flyttat till Dallas Tx. (week ago)
    vet EJ var jag ska starta det hela…..
    Vill bara veta om du ff kvar
    Tacksam po for hand
    Sophi

     • Johanna says:

      Hej Mikaela! Tack för alla tips! Jag är i tankarna på att åka över till NYC mes möjligheten att utbilda i CPR deltid . Ska väl så småningom
      Påbörja process att få arbeta som sjuksköterska / CPR instructur. Vet du förresten om de kräver samma sak om man bara utbildar CPR? Hur jobbar ni med CPR i USA? Och sista frågan: även om man får tillstånd att arbeta som ssk i USA behöver man ändå visa eller greencard? Jag har ju inte någon amerikansk respektive, är redan gift här i Sverige så den delen är ju inte aktuellt. Förstår du hur jag menar? Mvh johanna mail: isle_96@hotmail.com

 • Jana says:

  Hej!
  Vilken fin blogg och bra info!
  Jag är däremot mycket intresserad av att läsa till sjuksköterska i California, är detta något du har någon kunskap om hur jag går tillväga för att göra detta?
  Tusen tack på förhand!
  Jana

  • Mikaela says:

   Hej och välkommen!
   Efter vad jag har hört så skulle jag nog rekommendera att kika på University of California’s filialer, ex UCLA (Los Angeles) eller UCSF (San Francisco). Se till att du får minimum en bachelorgrad (här i USA varierar utbildningen mellan 2-4 år). Du söker direkt till skolan, seriösa universitet har en egen sida om hur du går till väga för att söka som internationell student. Planera i god tid då det kan ta lite tid att få in alla papper. Lycka till!

 • Helena says:

  Tack för superinfo! Du är grym som lyckats fixa allt! Hur svårt är det mätt med vas-skalan 😉 ? Har fått en öppning i livet och är grymt sugen på att ta tillvara på det genom att åka iväg!
  Kram Helena

  • Mikaela says:

   Hej Helena! Vad kul att du hittade hit och hoppas du får lite hjälp av det jag skrivit. På en VAS-skala skulle jag säga 9 om du inte redan har arbetsvisum/SSN, kanske 7 om du har turen av att vara gift med en amerikan eller någon annan som ger dig lov att jobba i USA 🙂 Vad spännande med en öppning i livet. Ta vara på den och LYCKA TILL!!! Kram.

 • Marie says:

  Hej:Mikaela
  Jag har sjuksköterska utbildning och distriktssköterska utbildning också. Jag vill flytta till L A. och behöver din hjälp hur jag ska gå vägar. Jag behöver din råd med första steget vilken hemsida jag ska söka för att ansöka för godkännande av min SSK. leg. Var ska jag vända mig till engelska språk test? Hittar man länkar för språk test som man kan se hur frågor ser ut? Vilka böcker och litatur bör jag läsa inför test?
  Tack på för hand
  Hälsningar
  Marie

  • Mikaela says:

   Hej.
   Om du læser mitt inlægg så har jag lænkat en del. Hær ær lænken till Board of Nursing California: http://www.rn.ca.gov/. Angående engelska testet så hittar du helt sækert info om du googlar på TOEFL/IELTS. Lycka tilL!

 • Gabriella says:

  [MARKED AS SPAM BY ANTISPAM BEE | Server IP]
  Helloooo, kan bara tillägga att “visa screeningen , dvs sponsringen slutade de med för flera år sen – vilket innebär att det inte finns något ssk visum längre. Och ett vanligt arbetsvisum H1b är superduper svårt att få. Dels pga den ekonomiska krisen, men ocksä för att H1b bara sponsrar utbildningar som är minst tre år, dvs bachelor. I USA kan man bli ssk på två år, och då finns det inga grunder att sponsra en utländs med längre utbildning. Om man inte är specialist ssk – då har man i regel en master, vilket även krävs i USA.

 • sarah says:

  hej Mikaela
  tack för info. hur visste du inann du började med hela processen att det finns jobb att söka överhuvudtaget? och vilka sjukhus skulle du rekommendera i San Franscico? Vad ligger genomsnittslönen på?
  tack

  • Mikaela says:

   Hej. Jag varken visste eller vet om det finns jobb att få men hoppas och tror. I och med att min man blev omplacerad så var det liksom inget att tänka på utan snarare en ren chansning. Jag kan än så länge varken rekommendera något sjukhus i SF eller uttala mig om genomsnittslöner men kan försöka skriva lite om det när och om jag får ett jobb. Kul att du hittade hit förresten!! Har du tankar om att flytta till Cali?

 • sarah says:

  tillägg till min tidigare fråga..När man har väl fått den amerikanska SSK leg. hur länge gäller den. resten av livet?

  • Mikaela says:

   Det varierar från stat till stat men jag tror att det vanliga är 2 år (båda mina licenser, florida och california, är giltiga i två år). Sen måste man förnya den och då ingår ofta att man ska ha tagit ett visst antal timmars efterutbildning.

 • sarah says:

  hej igen tack för att det tog dig tid och svarade. jo jag ha alltid haft tankar om jobba i usa och just San Franc bara för att jag ha hört så mycket fint om det. Då blev jag sugen på att testa det. jag blir avskräckt av hela den processen som dessvärre varar i endast 2 år 🙁 man måste ha världens motivation för att genomgå detta känns det som :/ jag frågar om lön, lite för att med tanke på all tid, pengar och kraft man lägger på det här så vill man gärna få minst lika mkt tillbaka. Jag har läst en termin i Chicago förresten. vore bra om du uppdaterar mig så ska jag fundera på om jag ska sätta igång med det snart!. Hur långt har du kommit på vägen?

  • Mikaela says:

   Jo processen är varken enkel eller billig så man måste vara ganska motiverad och ha en klar plan om hur man ska gå tillväga. Det är ingen idé att kasta ut flera tusen kronor på något som sen inte fungerar. Tyvärr så funkar det inte just nu att bara bestämma sig när och var i usa man vill flytta. Man måste ha ett konkret erbjudande ifrån antingen ett företag eller en amerikan som vill gifta sig med dig och även då är vägen ganska krokig.

   Jag har fått min license. Söker jobb för fullt. Det är tyvärr inte lika enkelt som där hemma så jag är inte alls säker på att jag får mig ett jobb trots mina 7 år som sjuksköterska. Men jag ska hålla er så uppdaterade som det går.

   Lycka till!

 • Gustav says:

  Hej!

  Vilken fantastiskt innehållsrik konversation ni fört. Oerhört hjälpsamt för mig som kanske påbörjar läsandet till sjuksköterska. Jag vet, jag har framförhållning, men kan man verkligen tillgodoräkna en specialutbildning inom till exempel anestesiologi till USA? Finns det någon organisation man kan vända sig till för att dubbelkolla det här?

  Ni ska ha många tack!

  • Mikaela says:

   Hej Gustav. Kul att du hittade hit.
   Jag är ganska säker (typ 90%) på att du inte får räkna din svenska anestesiutbildning här i USA. Anledningen är dels att utbildningen är två årig här, plus att anestesisyrrorna här jobbar mkt mer självständigt än hemma. Men om du vill dubbelkolla rekommenderar jag American Association of Nurse Anesthetists (http://www.aana.com/Pages/default.aspx). Lycka till och hör gärna av dig om du får ett svar! Kram.

   • Gustav says:

    Okay, det var synd. Har förstått att det går att göra som i ditt fall, att åka över och jobba sen vidareutbilda sig i USA.
    Nu är det inte lönen som är drivkraften till att jag skulle bli sjuksyster, men finns det någon annan typ av procedural nurse som känar bra?
    Kram 🙂

    • Mikaela says:

     Jag tog VUB:en i Sverige (intensiv). Kan inte officiellt använda den här, dvs jag kan inte kalla mig Critical Care Nurse men jag får jobba på intensivavdelningar pga min erfarenhet hemma. Sjuksköterskor tjänar generellt bra här i USA (om man lyckas få ett jobb) men antar att du kan tjäna extra bra om du jobbar på en privatklinik (ex Medical SPA). IVA, anestesi och operation verkar vara de mest efterfrågade. Men det beror nog också på vart i landet du önskar att bo. Lycka till. Kram!

     • Gustav says:

      Tack för svaret!

      Trist att du inte kan använda din VUB i USA men riktigt gött att du har jobb! Grattis! Är det inte konstigt att du inte kan tillgodoräkna de åren du jobbat i Europa? Känns som du har så mycket meriter ändå.
      Vad händer nu om du skulle vilja specialisera dig i USA? Det är bara att hoppa på en specialare till?

      Fick förresten svar från en sjuksyster på en IVA avdelning i San Jose, Kalifornien,
      “One of my nephews just married a nurse anesthetist and in California that pays about 150,000 – 200,000 a year to start.”

      Kram

  • Mikaela says:

   Det beror på om du har erfarenhet i och utanför USA. Jag vet ingen firma som sponsrar utländska sjuksköterskor med visum längre (det betyder inte att det inte finns, men jag har inte kommit kontakt med dom). Dom flesta firmor kräver minst 2 års amerikansk sjuksköterskeerfarenhet före dom anställer dig. Och dom firmor jag varit i kontakt med sponsar inte med visum.
   Lycka till! Kram.

 • Annelie says:

  Hej!
  Kul att läsa din blogg!
  Jag har bott i Florida i 15 år. Åkte först till Florida som au pair. Där träffade jag min man och utbildade mig till ssk vilket jag jobbade med i 7 år. Jag har både mina bästa och värsta minnen från Florida.
  Evig sol, tropisk värme, hus med pool, nära till havet och ett överflöd med nöjen! och min familj kom och hälsade på varje år! Men jag vill även delge det som jag upplevde jobbigt med USA.

  Jag födde 2 flickor i Florida och då började jag längta till Sverige…
  Dagis kostade ca 5000 kr för 2 barn, sjukförsäkringar är krångliga och det är lätt att bli utförsäkrad. När jag väntade min andra dotter gällde inte försäkringen för det är bara 10 månader emellan min första och andra dotter och man måste enligt regelverket som gällde då arbeta heltid i sammanhängande de senaste 12 månaderna med samma företag för att försäkringen ska täcka.

  Jag fick bara vara mamma ledig i 6 veckor, men när jag ville komma tillbaka till mitt jobb hade de gett det till någon annan. Jag hade jobbat med detta företag i fyra år och hade bra rykte och inte missskött mig på något sätt. Här stod jag alltså nu arbetslös, mitt barn på intensiven, och dessutom hade vårat hus drabbats av sättningar (sinkholesprickor)

  Min dotter föddes för tidigt och krävde intensivvård i en vecka. Försäkringen täckte inte, och kostnaderna uppgick till 250.000 kr. Klaga för Guds skull inte på skatten i Sverige!!!

  Många företag ger bara 2 veckors semester och de är inte alltid sammanhängande. Arbetet som sjuksjöterska där är otroligt stressigt, långa atbetstider, ibland utan raster och mycket övertid.

  När jag bodde i Florida var det lätt att få jobb. Nu är det svårt- även för Amerikanska medborgare.
  Jag och min man valde att flytta tillbaka till Sverige 2009. Nu kompletterar jag min Amerikanska ssk utbildning på högskolan. Flickorna är nu 5 och 6.

  USA-tiden är absolut inget jag ångrar, det har tvärtom gett mig ett bredare perpektiv, självsäkerhet och erfarenhet jag känner att jag kommer att ha nytta av hela livet, men jag tycker det är viktigt att delge negativa erfarenheter också eftersom det är en del av verkligheten -även i USA.
  Jag önskar er alla lycka till med at jobba i USA. Skulle vara intressant att även få höra från någon som liksom jag bott och jobbat där ett tag.
  Lycka till med allt Mikaela!

  • Mikaela says:

   Hej Anneli!
   Tack för att du delar med dig av ditt perspektiv härifrån! Jag är helt övertygad om att jobb som sjuksköterska här borta inte bara är en dans på rosor – och det är ett viktigt perspektiv att ta med om man går i tankarna om att flytta hit. Jag tro många har en lite romantiserad bild av att flytta till USA för att jobba.

   Jag ser dock fram emot att börja jobba och känner mig privilegierad att överhuvudtaget få den här möjligheten. Ska rapportera om min bild av livet som sjuksköterska här borta så småningom.

   Tack igen för ditt inspel! Ha det så bra.

   Kram!

 • Natasha says:

  Hej Mikaela! Tack för en fantastisk sammanställning!
  Jag ville bara fråga dig om du möjligtvis vet något om hur det är för röntgensjuksköterskor? Processen är väl likvärdig. Men hur ser det ut på marknaden? Min man och jag har funderat på USA ett tag nu. Det som stoppar oss är att vi har två små barn också (1 och 3 år). Tycker du själv att det var värt mödan att komma dit? Nu hade du din man redan där men… Blir det svårare om man ska dit med barn? Och blir det ännu svårare om man är röntgensyrra?
  Tack på förhand och lycka till med allt!

  • Mikaela says:

   Hej Natasha! Tack och välkommen hit!
   Jag vet inte hur det fungerar med röntgensjuksköterskor men ska hålla öronen öppna nu när jag börjat jobba och kanske träffa på några sådana. Jag tycker absolut det varit mödan värd att flytta hit, men så har inte vi heller några barn. Vi har också fått mycket hjälp från min mans jobb med både visum, försäkringar och boende osv. Min mans chef flyttade över tillsammans med sin familj (fru och två barn). Dom hade också företaget i ryggen men även dom tycker att det varit värt mödan. Jag tror man måste känna efter i sitt hjärta vad som är viktigt för en, så bestämma sig och bara kasta sig ut med huvudet före. Lycka till med vad ni än väljer!! Kram.

 • Christian says:

  Hey Mikaela 🙂 hittade hit genom google då jag är intresserad av att ta mig till USA när jag är färdigexaminerad (Januari)

  Jag skulle vilja höra dina tankar om hur tufft det är att jobba som ssk i USA? I Sverige har vi stora överbeläggningar, dåligt med raster, dåligt betalt och ja usla arbetsvillkor vilket är en anledning att jag tänkte söka lyckan i ett annat land. Hur skulle du säga arbetsvillkoren för en ssk i USA är?

  Tack så hemskt mycket för all info!

  Vänliga hälsningar Christian.

  • Mikaela says:

   Hej Christian!
   Vad kul att du hittade hit 🙂 Och grattis till snart färdigexaminerad till världens bästa jobb!!
   Jag har lite svårt att säga något generellt om arbetsvillkoren här i USA jämfört med Sverige. Jag har bara jobbat här i 3 mnd nu och jobbade i Norge 6 år för det. USA är så stort och arbetsvillkor/lön varierar enormt både mellan delstaterna, städerna, sjukhusen och privat vs public. Men generellt skulle jag nog säga att jag inte skulle flytta till USA för att prova lyckan om motivationen är just arbetsvillkoren (då skulle jag hellre flytta till Norge). USA har väl aldrig varit känd för att ha bra arbetsvillkor? Men det finns kanske mycket annat som lockar med USA.

   Här skriver jag lite om lön osv. Lycka till vidare!

 • Annelie says:

  Hej Christian!
  Jag skrev tidigare på denna blogg som Annelie om mina upplevelser att bo och arbeta i Florida USA, läs gärna det om du funderar över arbetsvilkor. Jag håller med MIkaela, välj INTE USA om du vill ha BÄTTRE arbetsvilkor än i Sverige för i USA är de generellt SÄMRE.Har jobbat som ssk 7 år där, På sin höjd två veckors semeste/år inte alltid sammanhängande och inte när jag ville ha dom heller. 6 veckors betald föräldraledighet BARA för att jag hade försäkring, dåligt med raster, nästan alltid övertid och otroligt stressigt. Jobbar nu i SVERIGE som sjuksköterska, och tycker att allt utom lönen är bättre här. Men USA var för mig absolut värt att uppleva, och som sjuksköterska i USA blir man verkligen stresstålig och luttrad för den Svenska arbetsplatsen! En bra erfarenhet helt enkelt! Lycka till! Mvh Annelie

 • Tiff says:

  Hejsan!

  Jag jobbade bara 1 år i Sverige som ssk innan jag flyttade hit till USA och NCLEX har varit en plåga utan dess like för min del! Jag verkar inte kunna klara denna j***a test! Har tom tagit kaplans inline kurser… Snälla säg hur jag ska göra! Jag har min familj här och alla mina “papper” det enda som står mellan mig och “The american dream” är nclex!! Skulle vara så tacksam för lite tips och råd!

 • Nela says:

  Hejsan,
  jag är intresserad av att flytta till USA. Jag har tänkt att plugga till ssk där och förhoppningsvis få ett jobb och därefter försöka stanna i landet via jobbet. Går det? Ska jag plugga 2 eller 4 år, såsom jag har förstått kan man få licens även efter 2 år i college. Rekommenderar du att man pluggar i USA och försöker få jobb efter optical training året eller att man pluggar i Sverige(billigare och mindre krångel dessutom) och sedan satsar på att flytta?
  Tacksam!

  • Mikaela says:

   Jag har ingen erfarenhet när det gäller att plugga här så det kan jag tyvärr inte uttala mig något om. Men mitt tips är att göra ordentlig research på skolorna då det finns bra och dåliga. Se till att åtminstone får en bachelor degree (4årig här) annars kan du få problem om du vill jobba hemma. Lycka till!

 • Annelie says:

  Hej!
  Vill gärna ge dig lite tips eftersom jag har pluggat i USA till ssk, jobbat där 7 år, och nu jobbar jag i Sverige.
  Det var en bra erfarenhet, men jag rekommenderar inte att plugga i USA av följande anledningar:
  1. Du vet inte om du kan få arbetstillstånd när du är färdig.
  (I mitt fall gifte jag mig med en amerikan, och då var det lättare
  att få alla papper, men fortfarande krångligt).
  2. Det är heller inte självklart att utbildningen där blir godkännd i Sverige, även om du har en fyraårig utbildning. Jag fick komplettera min utblidning i Sverige med 1,5 år.
  3. Kostnad. Skolan jag gick på Pasco Hernando Community College kostar nu 27,724 DOLLAR, (kolla aktuell kurs och beräkna…)
  BARA i undervisningsavgift, sedan tillkommer alla andra avgifter. Detta är en skola som räknas att vara BILLIG.
  4. Det är svårare att utvärdera kvaliten på en utbildning i USA än i Sverige, bland annat för att du här lättare kan besöka skolan och prata personligen med studierådgivare och tidigare studenter.

  Jag rekommenderar att du väljer ett universitet i Sverige där du kan göra viss praktiktid i USA. Tex Jönköping ger den möjligheten.
  Då kan du få en inblick i hur det är att jobba som ssk där.
  Om det då är något du trivs med kan du sedan försöka att få alla tillstånd som krävs. Om det blir problem har du redan din Svenska legitimation. Det är inte lättare att få arbetstillstånd i USA för att du har studerat där.
  Men om du kan finansiera studierna,kan tänka dig att komplettera kurser i Sverige om du inte får abetstillstånd, och om du ser studietiden i USA som en livserfarenhet kanske du ändå, (som jag gjorde) vill testa detta!
  Kolla gärna in Pasco Hernando Community College och parteruniversitetet University of Florida för kursinformation kostnad osv. Skriv gärna en rad och berätta hur det går!
  Lycka till! Mvh Annelie

 • Maria says:

  Hej!

  Jag har bestämt mig för att plugga till SSK och min dröm vore att få jobba i USA eftersom jag bott där tidigare. Jag undrar bara, hade du ett green card eller fick du arbetstillstånd genom den här processen?

  /Maria

  • Mikaela says:

   Hej Maria!
   Sjuksköterska är världens bästa yrke!
   Min norska man har ett visum som gör att jag fick arbetstillstånd. Än så länge sponsras inte sjuksköterskor med visum.
   Lycka till och hör av dig om det är något jag kan hjälpa dig med!
   Kram <3

 • Lina says:

  Hej, blev så glad jag när jag läste din blogg. Har längre velat prova på och bo i USA och nu när jag jobbat som sjuksköterska i ca 1 år så blir jag sugen på att skaffa legitimation i USA och provjobba där. Känns lite jobbigt med språket men får ta och plugga lite, antar att man kommer in i det ganska snabbt. Men tack för dina tips, jag vill också flytta till San francisco.

 • Lina says:

  Hej igen Mikeala, tänkte redan börja ansöka eftersom det kan ta många år (3 år för dig). Jag är på ditt första steg och fylla i ansökan skicka iväg den men problemet är att jag inte hittar instruktioner om hur man ska fylla i ansökningen. Du skrev här upp att man sak fylla i allt noga och läsa genom instruktionerna, men var finns dessa?

  Visst är det här ansökningsblanketen? : http://floridasnursing.gov/applications/new-education-program-app.pdf

 • Lina says:

  Hej igen Mikeala, tänkte redan börja ansöka eftersom det kan ta många år (3 år för dig). Jag är på ditt första steg och fylla i ansökan skicka iväg den men problemet är att jag inte hittar instruktioner om hur man ska fylla i ansökningen. Du skrev här upp att man sak fylla i allt noga och läsa genom instruktionerna, men var finns dessa?

  Visst är det här ansökningsblanketen? : http://floridasnursing.gov/applications/new-education-program-app.pdf

  kram

 • Anita says:

  Hej Mikaela!

  Din blogg har verkligen underlättat för hur jag skall gå till väga för att få en amerikansk ssk-legitimation. Det verkar som en väldigt lång process och jag har inte ens börjat ännu. Skulle däremot vilja flytta till USA innan denna process är över och det tror jag inte skulle bli något problem så jag tänkte ansöka om legitimationen därifrån. Har dock några frågor som du kanske kan hjälpa mig med.

  Kan man arbeta som något sorts “nurse” (typ undersköterska) i USA utan att ha fått vare sig papper godkända eller gjort sin NCLEX? Eller måste iallafall papperna vara godkända?

  Kan man arbeta som någonting annat på ett sjukhus i USA utan utbildning? För som jag har förstått det har dom inte samma fördelning mellan undersköterskor, sjuksköterskor och läkare som i Sverige.

  Tack på Förhand!
  Anita

 • Louise says:

  Hej Mikaela!
  Är mitt inne i min ansökningsprocess och din blogg och alla kommentarer hjälper verkligen! Tänkte bara höra var du tog dina fingeravtryck? Bor i Göteborg och har varit i kontakt med både Polisen och Amerikanska ambassaden men båda säger att de inte kan hjälpa mig. Det närmaste stället jag hittar är i London…
  /Louise

  • Mikaela says:

   Hej Lousie! Vad kul att inlägget och kommentarerna varit till hjälp. Jag tog inte fingeravtryck förrän jag flyttade till USA. Där tog jag dem på polisstationen med det formulär som man fick i ansökan. Kan tyvärr inte vara mer till hjälp än så. Lycka till!

 • Dalma says:

  Hej Mikaela!

  Haft mycket utbyte av din site, tack för den!

  Jag har just fått mitt greencard, och hnnit bo här i två år med lite avbrott.
  Just påbörjat processen med att fixa min ssk legitimation. Verkar krångligt.
  Alla dessa skolor med början i första klass… ska man verifiera allt det? Tror inte att skolorna finns kvar… vet heller inte vad de heter nu. Behöver man skicka in sina gymnasieskolapapper? Har varit i kontakt ed min gamla skola, men de har inte ens svarat ännu.

  Jag bor i Florida i övrigt, ja, flyttade hit för vädrets skull givetvis. Gått en kurs för CNA, för att kunna jobba i vården tills jag får jobba som syrra, det är också nyttigt för att komma in i systemet lite, det är så annorlunda här. Betalningen för CNA iaf här är i princip minimilön… Man få se framåt!

  Hälsningar Dalma

  • Mikaela says:

   Hej Dalma.
   Vad kul att du har hittat hit och att min sida har varit till hjälp. Att skaffa ssk legitimation är krångligt men underlättas betydligt av att du redan har green card.

   Jag behövde inte visa någonting ifrån grundskolan. Från gymnasiet ville dom ha ett intyg på att jag slutfört (motsvarande highschool) så jag emailade min gamla gymnasieskola och rektorn skrev ett intyg på vilka år jag gick där och att jag “tog examen” (min gymnasieskola heter något annat idag och det är en helt annan rektor än när jag gick där för nästan 15 år sedan men dom hade ett register på alla elever som gått där).

   Lycka till och hör av dig om du behöver pepp eller hjälp. Jag vet att det kan kännas hopplöst men kan jag så kan du!

   Kram <3

 • Jenny says:

  Hej. Jag har ansökt och fått min license med Florida. Även jag Gick på gymnasium Sverige för typ 20 år sedan. Min gamla skola Finns inte längre men skolan de Gick IHOP med fixade alla papper utan något som helst krångel. Sedan pluggade jag till syrra I England. Jag funderar på hur länge ni som har svensk license fick vänta på eran visa screen? Jag är I process och förnya min. Jag hade bara engelsk license första gången jag ansökte. Jag har nu även svensk legitimation. Det Står upp till 8 veckor och har redan väntat över en månad. Har intervju I mitten på November för mitt green card……. Lite stressed att det ska hinna dit I tid.

 • Viktor says:

  Hej! Jag har en fråga angående CGFNS som du förhoppningsvis kan svara på.

  Enligt dokumentet “Certification Program Instructions” måste man ha studerat obstetrik på sjuksköterskeprogrammet för att ens ha möjligheten att ansöka om CGFNS Qualifying Exam. Hur är detta tillämpbart i Sverige då obstetrik inte lärs ut på något svenskt sjuksköterskeprogram? Det står endast att finna på barnmorskeprogrammen. Betyder detta att det är kört för mig ansöka till CGFNS Certification Program?

  • Mikaela says:

   Hej Viktor.
   För det första så behöver du inte ta CGFNS Certification Exam. Det enda du behöver göra via CGFNS är att få en s.k Credentials Evaluation Service Professional Report (en sammanställning och utvärdering av din svenska utbildning). Den exam du sen måste ta är NCLEX som inte arrangeras vi CGFNS utan Board of Nursing.

   Sen när det gäller obstetrik så vet jag faktiskt inte. Enligt min rapport hade jag 3t ren obstetrik under min sjuksköterskeutbildning vilken den godkände.

   Lycka till!

 • Helen Carvenius says:

  Hej, tusen tack för info, jag är amerikansk medborgare, och tar studenten nu i Juni, då är min fråga, hur lång tid tar det ifrån att du skickar in papper till CGFNA tills du kan ta testen, jag vet att de har tester i Juli, jag hoppas på att kunna ta den om jag slutar 9 Juni, eller tog du inte CGFNA examen ?, jag vill åka hem ASAP men tror jag gör mej själv en bättre tjänst att vänta på att alla papper ska bli klara, och sen åka hem, då kan jag jobba under tiden i Sverige och skaffa mej riktig erfarenhet, vilken skola gick du på? tusen tack för all din info, mvh Helen

  • Mikaela says:

   Hej Helen. För mig tog det väldig lång tid att få utbildningen godkänd från CGFNS, i alla fall 6 månader. Det beror lite på hur snabb Socialstyrelsen men framför allt din skola är på att skicka över papprena till dem och om du redan har översatta kursbeskrivningar och betyg. Du behöver inte ta CGFNS testen om inte just din delstat kräver det (en del delstater kräver det andra inte så checka med Board of Nursing). Den viktiga examen är NCLEX vilket du kan ta åtminstone 1 gång i månaden tror jag. Lycka till!

 • Helen Carvenius says:

  hej Mikaela igen, tusen tack för ditt snabba svar, har ännu en fråga, vilken skola gick du på här i Sverige, och hur fick du det översatt till engleska, jag går på Sophiahemmet, och det är som att pulling teeth, för att få något på engelska ur dem. ha ha ha ja så jag undrar om du har något råd, eller om du helt enkelt har en kopia på översättningen från ditt svenska betyg ifrån din skola, som vi kan titta på för att få en idee om hur det ska översättas , hur gjorde du med det? och fick du engelska kopior ifrån socialstyrelsen ? tusen tack igen, mvh Helen Carvenius

  • Mikaela says:

   Jag gick på Röda Korsets Högskola som redan hade engelska kursbevis och betyg. Jag vet att en del andra har varit tvugna att ordna med översättning själv antingen via professionell översättare eller översätta själv och få en godkänd översättare att godkänna översättningen. Socialstyrelsen är van och har redan engelsk mall på legitimationen så den skickar dem ofta inom ett par veckor så det är skolorna som brukar vara det krångliga.

   • Marie-Christine Lindén says:

    Hej Mikaela!
    Så mycket bra info!! Jag är halvvägs färdig sjuksköterska och studerar precis som du gjorde på Röda Korsetts högskola. Jag drömmer också om att en dag arbeta i Florida (Sarasota) . Kan jag be skolan om översättning på mina betyg? Kan jag börja göra något redan nu trots att jag inte tagit examen ännu?
    Hur går det för dig, trivs du forfarande i USA?
    Hoppas på svar!
    Kram Marie-Christine

   • Adam says:

    Hej, Mikaela

    Du har skrivit väldigt fint blogg. Stort Tack!!!
    Läser på Röda korset och undrar vilka kurser som krävs eller man måste göra praktik i som ingår inte röda korset för att få US US legitimation?

    MVh
    Adam

 • Saga says:

  Hej,
  Tack för ditt informationsrika upplägg. Jag håller på läsa till sjuksköterska här i Sverige men bor annars i San Diego. Min pappa är amerikan så jag har amerikanskt citzenship. Nu har jag gått och oroat mig i några dagar med tanken att jag inte kommer få jobba som sköterska i USA eftersom jag får min utbildning här. Jag blev orolig att dem skulle be mig göra om min utbildning helt från början. Men efter att ha läst ditt inlägg så verkar det inte som är så? Eller?
  Tacksam för svar!
  Saga

  • Mikaela says:

   Jag behövde inte komplettera något och men jag tror det beror lite på vilken skolan man går på. Men du behöver inte ta om hela utbildningen men kanske komplettera något (brukar ofta vara psykiatri eller pediatri tror jag). Lycka till!

 • Annie says:

  Hej Mikaela!
  Vilken fantastisk blogg och hjälp detta är!
  Jag är gift med en amerikan och har amerikanskt medborgarskap sedan några år tillbaka. Vi bodde i Sverige i några år och då pluggade jag till sjuksköterska. Nu är vi tillbaka i USA och jag är i full process att få min legitimation här….För min del var skolan i Sverige ganska snabb på att skicka in papper till CGFNS, men Socialstyrelsen krånglade jättemycket……det tog nästan 4 månader för dom att skicka in rätt papper och skriva på rätt dokument och så vidare…. (!) Men NU är alla papper inne, så nu väntar jag bara på “domen” från CGFNS. Om jag får ta NCLEX eller om jag måste komplettera något innan….
  Jag hann aldrig jobba som ssk i Sverige, eftersom vi flyttade tillbaka direkt efter examen, hur tycker du att det är att jobba som ssk här i USA? Är det stor skillnad från Sverige? Och tyckte du att du fick bra “inskolning” på arbetsplatsen?
  Kul att det erfarenheter med andra i samma båt!
  Ha det fint!
  Kram/Annie

  • Mikaela says:

   Hej Annie. Förlåt för sent svar. Håller tummarna för att du är snart genom hela processen och sitter där med din RN license i handen. Jag förnyade precis min och det känns lite speciellt varje gång (måste förnyas var 2 år här i CA).

   Jag kommer ihåg att jag tyckte det var jättestor skillnad på att jobba i Norge (som jag jobbat mest i) och USA men nu efter 4 år kan jag nästan inte komma ihåg hur det var att jobba där hemma. Du kan gå tillbaka och läsa lite om mina tankar tidigt i processen under kategorin “Att jobba som RN i USA”. Sen tror jag det skiljer sig mycket mellan vilket sjukhus och vilken delstat man jobbar i. Jag tror att jag fick 12 veckors inskolning om jag inte minns helt fel och det är det mesta jag någonsin fått (i Sverige fick jag typ 2 veckor och i Norge 6 veckor).

   Lycka till så himla mycket! Stor kram.

  • Daniela says:

   Hej Annie,

   jag har flyttat till Florida med min man och barn för drygt en månad sen. Jag har påbörjat processen att få mitt RN legitimation genom CGFNS. CGFNS vill ju att Socialstyrelsen ska fylla i ett formulär om mitt Svenska legitimation och skicka detta direkt till USA. Socialstyrelsen har dock sagt specifikt att dom INTE fyller i någon annans formulär, utan utfärdar endast sina egna!

   Fick du Socialstyrelsen att fylla i CGFNS formulär trots allt eller hur gick du tillväga?

   Med vänlig hälsning,
   Daniela

 • Laleh says:

  Hej, jag är glad att du delat din erfarenhet online. Jag förstår att du fått hundra frågor om samma sak men jag tänkte höra med dig hur det fungerar om jag är i process med att få greencard och jag bor i LA. Enligt nursing boards sida behöver man inte CGFNS om man har SSN. Hur fungerar applikationen, fyller jag i och sedan skickar en kopia till min skola som sedan skickar tillbaka till nursing board och socialstyrelsen samma sak.

  Känner mig helt koko sorry för upprepade frågor ‘
  Stort lycka till i livet /Laleh

  • Mikaela says:

   Nej man behöver inte ta CGFNS exam men jag använde dom till att då en sammanställning av min utbildning (Credentials Evaluation Service Professional Report) som i alla fall på min tid krävdes av Board of Nursing. Så jag ansökte om en sådan hos CGFNS och fick papper därifrån som skulle skickas till skolan i h socialstyrelsen. Sen fyllde jag ut en separat ansökning hos Board of Nursing California om Licensure by Examination). CGFNS skickar sin rapport direkt till Board of Nursing om du anger vilken stat du ansöker i. Hoppas det här hjälper litegrann i alla fall. Men kom ihåg att det är nästan 10 år sedan jag började ansöka om min licens så mkt kan ha ändrats. Lycka till!

 • Adam says:

  Hej, Mikaela

  Du har skrivit väldigt fint blogg. Stort Tack!!!
  Läser på Röda korset och undrar vilka kurser som krävs eller man måste göra praktik i som ingår inte röda korset för att få US US legitimation?

  MVh
  Adam

  • viktoria barrdahl says:

   Hej och tack för inlägget! Jag trillade på denna bloggen när jag sökte på hur det är att vara sjuksköterska i Sverige. Mikaela jag jobbar också som ssk i SF bay area, just nu jobbar jag i Mountain view! Anyways, jag vet att denna bloggen är för hur man ska bli sjuksköterska i USA men jag ville fråga om motsatsen: Är det någon som vet hur det är att jobba som ssk i Sverige ( typ miljön och kulturen på arbetsplatser). Är det lika hög press som i USA och har ssk lika stort ansvar? Hur är jobbmarknaden ( hör att det är brist på ssk ) så är det enkelt att få jobb? Vilka slags arbetstider är det i Sverige? I USA är det oftast 12 timmars pass dag eller natt 3 dagar i veckan eller 8 timmars pass.

   I min erfarenhet från andra utländska ssk som har kommit till USA med utländsk utbildning så måste dom vända sig till BOARD OF NURSING i den staten du vill jobba och få utbildningen granskad sen säger dom om du behöver tillägg ( oftast är det nån klass beroende på vilket land du kommer ifrån och vilken ssk utbildning du har fått) och efter det fåt du godkännande att ta NCLEX för din licens.

   Tack viktoria

 • Pernilla Jacobsson says:

  Hej Mikaela,
  Tack för en super blogg. Vill passa på att fråga om du vet något om hur det går till för att ansöka om Licens för Undersköterska PN/LPN för Florida? Jag försöker leta och leta på Board of Nurses men kan inte riktigt få till allt. Har du något förslag eller vet du något som du kan dela med dig. Drömmer om att kunna jobba i Florida West Palm Beach med omnejd.

  Tack !

  Pernilla

 • Jeanette Lindsjö says:

  Hej!glad att jag hittade hit?jobbar idag som undersköterska hemma i svergie men flyttar till Texas austin om 2 år!har blivit erbjuden studera till sjuksköterska alt specialistundersköterska men vad jag förstått är det bästa alt sjuksköterska?att utbilda sig til specialistundersköterska inte skulle ge mej nått iaf att den inte får att använda i USA?!

 • Milo says:

  Du borde uppdatera inlägget. Sjuksköterskor sponsras ju hela tiden med EB3! 🙂
  Skrev nyss på mitt första jobb I USA. Nu väntar jag bara på mitt GC i Sverige för att sen flytta! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Mikaela - in the world © 2013. All Rights Reserved.