Två månader av året har gått och jag har tränat 3-6 dagar i veckan alla veckor utom årets första. Före det hade jag haft en träningspaus på över två månader och kände mig allt annat än i bra form. För min egen skull har jag nu suttit och gått igenom min träningsdagbok, framförallt löpardagboken. Här är ett snabbfacit:

Vecka 2: Totalt 12 km. Längst 5.7 km. Snabbast 9 km/t. Medelpuls 181 s/min.

Vecka 3: Totalt 12 km. Längst 7 km. Snabbast 9.76 km/t.

Vecka 4: Totalt 11 km. Längst 6 km. Snabbast 9.92 km/t. Medelpuls 177 s/min.

Vecka 5: Totalt 16 km. Längst 9.5 km. Snabbast 9.77 km/t. Medelpuls 173 s/min.

Vecka 6: Totalt 16.5 km. Längst 6.5 km. Snabbast 10.29 km/t.

Vecka 7: Totalt 23.5 km. Längst 10 km. Snabbast 10.09 km/t. Medelpuls 172 s/min.

Vecka 8: Totalt 24.7 km. Längst 10.2 km. Snabbast 9.8 km/t. Medelpuls 167 s/min.

Vecka 9: Totalt 22 km. Längst 12 km. Snabbast 10.9 km/t. Medelpuls 165 s/min.
(om jag inte springer nånting i helgen)

Jag har alltså successivt ökat från att springa 1 mil i veckan till att springa lite mer än 2 mil pr vecka. Jag har lärt av mina tidigare misstag då jag gått ut för hårt och ledsnat fort. Gör om, gör rätt. Jag har också ökat längsta etapp från knappa 6 km till 12 km. I början av året kändes det som om dom 6 km aldrig skulle ta slut medans jag idag kan känna att jag faktiskt har energi kvar efter en runda på 12 km. Men det som är allra roligast att se är att min medelpuls sjunker ju mer tränad jag blir. Jag var lätt förfärad i början när jag märkte att jag sprang med en puls upp mot 180-190 slag/min nästan hela tiden. Inte konstigt att jag inte orkade så långt då. Men nu – åtta veckor senare –  har jag sänkt medelpulsen med 15 slag/min. Kul och motiverande.

För er som sliter med springmotivationen rekommenderar jag varmt att köpa pulsklocka och skaffa någon app eller gps som visar hur fort och hur långt du springer. Det är motiverande att se progression! Ibland kan förbättringen gå långsamt, men om man ser över tid så ser man att man förbättras. Så löp och köp!

Jag har ju länge haft som mål att springa milen under 50 min (min topptid hittills är på 52 min). Men på sistone har jag tänkt över mitt mål och insett att jag faktiskt tycker bättre om att springa långt än fort. Jag är ingen explosiv människa. Varken i sinnet eller i träning. Jag tror därför att långdistans passar mig bättre även om jag alltid har sagt att jag ALDRIG kommer att springa längre än en mil. Mitt nya mål är halvmaraton (21 km).

Mål 1 är att överhuvudtaget orka springa så långt. Mål 2 får bli att springa den på en eller annan tid, men det tar jag när jag kommer så långt. Min plan är att öka längsta etapp med ca 1 km/veckan (samtidigt som jag så klart fortsätter med styrketräning, intervall- och backeträning). Detta skulle innebär att jag om 8-10 veckor klarar av att springa en halvmaraton. Vi får se hur det går.

Jag har förresten hört/läst att kilometerna mellan milen och en halvmaraton sitter i huvudet. Och jag har ett ganska tjurigt huvudet när jag väl bestämt mig för något…

Nu är det nog tjatat om träning och löpning. Nu tar vi helg!
Ny sammanställning om 8 veckor. 🙂

Tack och hej!

3 Responses to Progression och nya mål

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Mikaela - in the world © 2013. All Rights Reserved.