IMG_5301

Appropå förra inlägget, idag känns det som om jag gärna byter min mage mot någon annans. Å andra sidan vet jag att det är mitt eget fel så idag dricker jag lite extra Aloe Vera och försöker återställa min mage med probiotica och sund mat. Igår firades nämligen Cinco de Mayo med kära sjuksköterskearbetskollegor. Taco, sangrias och margarithas som sig bör! Men idag mår magen så där alltså.

Jag har fantastiska arbetskollegor och det är definitivt inte pga dom som jag vill byta karriär. Om det inte vore för dom hade jag snarare nog slutat tidigare. Av naturliga själv omgås jag mest med de som jobbar natt. Det är ganska så uppdelat mellan natt och dagpersonalen, dels för att vi nästan aldrig jobbar med varandra utan bara ger rapport men också för att det är lite motsättningar mellan de olika skiftet (lite grubb som liksom aldrig blir löst).

Har jag berättat hur det funkar det här med natt- och dag förresten? Här i USA (åtminstone utifrån vad jag har förstått) börjar alla nya på natten och sen flyttas man upp till dagen utifrån seniority. Eller alltså, först har man ofta inskolning på dagen och när man är färdig med den och cheferna känner sig trygga nog att skicka ned en går man över till att jobba natt. Sen får man jobba natt till tillräcklig många dagskift bestämmer sig för att antingen sluta, byta jobb eller pensionera sig. Vilket tar tid. Speciellt om man hela tiden blir omsprungen av nya syrror som kommer med längre seniority (på vårt sjukhus räknas seniority inom City and County, dvs som du kommer från en annan avdelning så får du ta med dig din tid. Vilket både känns rättvist och orättvist beroende på vilken dag du frågar mig).

Oavsett, pga av detta system blir det ofta så att det nya, ‘unga’ jobbar natt (förrutom några ingarvade som jobbat natt forever) och det äldre jobbar dag. Generellt sett alltså. Och vi har det himla kul på natten. Vi har många killar på avdelningen som defintivt livar upp stämningen och balanserar ett annars vanligtvis väldigt kvinnodominerat yrke. Det är många skift jag kommer på och är den enda eller en av få tjejer. Jag går egentligen generellt bäst överrens med killar så jag klagar inte.

En annan sidenote är att jag fått inse att jag faktiskt inte tillhör det unga längre. När man är 21 år när man är färdig sjuksköterska bli man liksom van att alltid vara yngst. Jag har varit yngst på alla mina avdelningar helt tills jag började jobba här och plötsligt är 5-6 år äldre än många. Definitivt en jobbig upptäckt.

Ja ja, det här blev ju ett väldigt svamligt inlägg. Får återgå till min bok istället. Om ni inte läst The Power of Now (heter Lev livet fullt ut på svenska) av Eckhart Tolle och tycker om sånna böcker så rekommenderar jag verkligen den.

IMG_5297

Härliga Cinco de Mayo gänget!

2 Responses to Reset

  • Sanna says:

    Kul med natt/dag idéerna, här i sverige är det ju precis tvärt om. Man får gå på dag ett bra tag innan man får lov/måste (beror på hur man ser på det) börja jobba natt. Vet du varför man börjar på natt? tänker att anledningen till att man börjar med bara dag här är att det är mer folk, läkare närvarande… mindre ansvar som sköterska mao. 🙂

    • Mikaela says:

      Det handlar nog mest om att det mesta går by seniority här och i och med att dagvakterna är mer eftertraktade så får man helt enkelt acceptera att jobba nat i början. Det intressanta är väl att det gäller läkarna också så på natten är det en blind som leder en döv. Typ. Eller i alla fall så har ofta sjuksköterskorna mer erfarnhet och ansvar på natten. Bakvänt men så det är. Gillar logiken i Sverige bättre 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Mikaela - in the world © 2013. All Rights Reserved.