Då var det officiellt! Jag har härmed jobbat min sista natt på (just nu) obestämd tid. Kanske 6 månader, kanske ett år. Maternity leave. Mammaledighet. Surrealistiskt men välbehövt. Jag kan fortfarande känna ett sting av dåligt samvete över att gå så pass tidigt – för jag mår ju egentligen bra. Jag har jobbat som sjuksköterska i nästan 12 år och alltid alltid alltid jobbat mycket. Sista året har jag bara jobbat heltid på sjukhuset (dvs i princip ingen övertid) men haft mitt pilatesjobb vid sidan om men innan dess blev det gärna en, två eller fem extravakter i månaden. Så att gå på total ledighet 8 veckor före beräknad födsel var inte direkt något jag planerade eller något som känns naturligt utan snarare något som jag aktivt måstat jobba med att acceptera. Senast imorse när jag lämnade jobbet tänkte jag att jag kanske borde jobba lite till.

Men nu är vi alltså här och det känns innerst inne bra. Att vara gravid generellt, men kanske speciellt med tvillingar (inte för att jag vet något annat), har fått mig att tänka om på många plan och det är nyttigt. Att läsa om rekommendationerna angående sjukskrivning för tvillinggraviditeter hemma (vecka 25) och att ha en läkare som verkligen pushat för tidig leave har hjälpt. Att prata med andra tvillingmammor har också satt perspektiv på allt. Jobba kan man göra när som helst senare i livet. Just nu är det viktigast att killarna stannar kvar i magen så länge som möjligt. Att höra om andra som gått från att må bra till att föda (alldeles) för tidigt har också hjälpt mig att acceptera (lite mer) att jag nu behöver vila och inte springa runt tolvtimmar natten lång. Att jag sen blir trött av att stå, gå eller sitta längre än 1 timme i sträck eller andfådd av att bara sitta rakt upp och ned och att min rygg känns som det ska gå av efter 12 timmars jobbande – det i sig borde man kanske ta som ett tecken.

För att fira mina sista nätter före maternity leave hade jag beställt en stor smörgåstårta och prinsesstårta från min kära vän Maria som driver Ibsens Kakes. Vackrare och godare tårtor får man leta länge efter alltså. Och det blev en 100% succé bland mina amerikanska kollegor som skrapade varenda smula. Så om ni råkar bo i Bay Area och ska ha kalas, företagsfest, bröllop, begravning eller bara ha lust på någon svensk tårta rekommenderar jag verkligen att ta kontakt med Maria. Hon är fantastisk!

Men nu har jag alltså checkat ut, kramat goa arbetskamrater och varit lite sentimental (och tänkt att det här gör blivande mammor i Sverige/Norge hela tiden, säger tack och hej för ett år eller mer alltså). Jag har slängt scrubsen till tvätt en sista gång på väldigt länge, kastat både jobbskor och jobbryggsäck som gått på övertid hur som helst. Sagt hej då och vi ses snart med en sån där overklig och överväldigande tanke i huvudet att nästa gång jag sätter min fot där kommer jag vara tvåbarnsmamma. Hur sjukt är inte det egentligen? Jag kommer att sakna att jobba och jag kommer att sakna att träffa mina arbetskollegor på en regelbunden basis men nu ska det bli skönt att inte behöva vända dygnet fram och tillbaka och kanske få ta igen lite sömn innan huligarnerna kommer.

Jag börjar min maternity leave med att äta IKEA kakor och äntligen se på den norska serien SKAM som alla pratar om där hemma. Jag har många planer för min ledighet men samtidigt inga planer. En dag i taget känner jag. Barnrummet borde kanske prioriteras. Och att köpa bilstol och vagn. Tvätta upp lite barnkläder, läsa böcker och hänga med vänner. Men just nu är det alltså kakor och tv som står på programmet. Perfekt aktivitet i ett regnigt SF.

10 Responses to Maternity leave

 • Woohoo! Grattis! Och jag haller med dina radgivare.. jag onskar att jag hade tagit iallfall ett par dagar ledigt innan WK.. och jag ska verkligen forsoka gora det denna gang med. Svart bara nar det ar ett sa himla ovanligt.. iallfall pa mitt jobb.. KRAM och NJUUUT!

  • Mikaela says:

   Ja man får ju extra dåligt samvete när ingen annan tar ledig och när det inte är vanligt för arbetsgivaren heller. Jag hoppas du klarar att få några veckor ledigt i alla fall. Det måste ju börja bli tugnt för dig också, speciellt med en toddler!! All cred till dig och KC alltså. Kram <3 <3

 • Annika says:

  Vilken fantastiskt vacker smörgåstårta!
  Hoppas den är lika god som den är vacker…
  Ha det bra! Kram <3

  • Mikaela says:

   Gud vad härligt. Hos min arbetsgivare får man också 4 veckor före BF om man är fast anställd och sen kan man som i mitt fall bli sjukskriven tidigare om det behövs. Men som sagt, San Francisco kan verkligen inte jämföras med resten av USA, sorgligt nog.

 • Carina says:

  Grattis! Är imponerad att du orkat jobba så länge trots fysiskt krävande jobb. Själv blev jag arbetslös i vecka 12 och hade en ganska lätt graviditet, men mot slutet blev jag ändå trött bara av att existera liksom 🙂

  • Mikaela says:

   Det känns som om jag har haft tur och hittills haft en väldigt bra graviditet med väldigt få problem. Sen var jag ju väldigt aktiv innan jag blev gravid vilket tror hjälpt litegrann i alla fall. Det är absolut skönt att vara ledig men tyvärr är jag en person som också fort blir rastlös. Försöker påminna mig om att det är den här tiden jag får till att vila. När killarna väl är här blir det nog fullrulle i flera år framöver. Då kommer jag nog se tillbaka på den här tiden och önska att jag tog det lugnare och njöt mer. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Mikaela - in the world © 2013. All Rights Reserved.